MTI

Szabályozná az online vásárlások adózását a Jobbik

A Jobbik sürgeti, hogy a kormány tegyen rendet az online értékesítésekkel kapcsolatos adózási szabályokban.

Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján ismertette, hogy tavaly az emberek 72 százaléka értékesített valamit az interneten, idén szeptemberben pedig a legnépszerűbb ilyen oldal látogatottsága meghaladta a 16 milliót. Értékelése szerint kiforratlan a joggyakorlat arra vonatkozóan, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiket és milyen alapon bírságol. Míg a 200, illetve 600 ezer forintos értékhatárok adottak, az adóhatóság gyakran ez alatti adásvétel esetében is 1-1,5 millió forintos bírságot szab ki - tette szóvá a jobbikos politikus, aki szerint nem tisztázott a joggyakorlatban, hogy mi számít üzletszerűségnek, tartósságnak és rendszerességnek.

Megjegyezte: az esetek többségében használt árucikkek cserélnek gazdát az eredeti árnál olcsóbban, vagyis haszonról nincs szó. Apáti István bírálta, hogy a parlament gazdasági bizottsága nem vette napirendre a kérdés rendezését célzó határozati javaslatukat. Közölte azt is: közérdekű bejelentést tettek a NAV-nak és záros határidőn belül megoldást várnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bdzsana #4
  A Jobbik most azt mondta, hogy tisztázni kell a jogi helyzeteket, nem azt, hogy senkinek nem kell adózni. Sajnos nemcsak ezen a területen vannak homályos/elmaradott jogi megfogalmazások így gyakorlatilag a NAV úgy büntet ahogy akar. Ha akarja így értelmezi, ha akarja úgy, ha nincs egy jó ügyvéded tuti a bírság.
  Jogilag teljesen világosan, egyértelműen le kell írni ezen tevékenységeket.
 • Sippie #3
  és az ilyeneket nehéz is lebuktatni... hiszen pillanatok alatt megtalálhatja őket bárki.
 • VICc #2
  Jogos ? Miért is ?
  A vaterán vagy face-en pillanatok alatt találsz rengeteg olyan magánembert, aki a megunt cuccait adja el a megadott értékhatár alatt.
  CSAK annyi a bibi, hogy választhatsz színt, méretet, és egy egy eladónak számos egyéb termékből is komplett szín és méretválasztéka van.
  Adózás pedig NULLA.
 • mrzed001 #1
  Hehe, ismét jogos. Jár a Jobbiknak újfent az 5 pont.