Berta Sándor

Naperő­művekkel működtetné kínai üzemeit az Apple

A kaliforniai konszern egyre nagyobb mértékben alkalmazna megújuló energiát.

Az Apple bejelentette, hogy a fő beszállítójának számító Foxconn bevonásával olyan naperőműveket építene Kínában, amelyek több, mint 600 megawatt megújuló energiát termelnének. A két társaság számára ez komoly lépés abba az irányba, hogy a jövőben az összes kínai gyárukat tiszta energiával lássák el.

A Foxconn 2018-ig hozná létre Henan tartományban a kereken 400 megawatt teljesítményű naperőműveit, ezáltal pedig annyi tiszta energiát fog termelni, amennyit az iPhone készülékeket készítő, Csengcsouban (Zhengzhouban) lévő gyára fogyaszt. Az Apple pedig Kína északi, keleti és déli régióiban építi fel a saját naperőműveit, amelyek 200 megawatt megújuló energiát állítanak majd elő. Ez az árammennyiség elegendő lesz több mint 265 000 helyi háztartás ellátásához.

A kaliforniai óriáscég azt is szeretné elérni, hogy a partnerei az eddiginél sokkal nagyobb energiahatékonysággal rendelkezzenek és tiszta energiát használjanak a gyártási folyamatok során. A terv az, hogy a kínai beszállítók több mint 2 gigawatt megújuló energiát termeljenek a következő években. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója kiemelte, hogy a klímaváltozás a korunk egyik nagy kihívása, amire most kell reagálni. Az új zöld gazdaságba való átmenethez innovációra, ambícióra és célokra van szükség. Terry Gou, a Foxconn alapítója és vezetője hozzátette, hogy azt reméli, hogy ez a projekt katalizátorként szolgálhat a további erőfeszítésekhez és ahhoz, hogy egy zöldebb ökorendszer alakuljon ki az ipar számára.

Az Apple egyébként az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában már 100 százalékban megújuló energiákat használ, globálisan ez az arány 87 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #8
    Természetesen ha erőteljesen túlméretezik az erőművet az igényeikhez mérten, akkor nem igazán lesz az mínuszos, azt sem árt beleszámítani, hogy jóval délebbre vannak, szóval jóval magasabb a napsütéses órák száma. Az extra kapacitást (ha van) azt benyomják a hálózatba, később meg ha kell, visszakapják azt. Gondolom szépen megoldják, hogy az állam, és a foxconn is kivegye a részét a beruházásból, esetleg még az usá-ból is kihúznak némi támogatást, mert hát az apple zöld lett.
    Hidd el apple nem lépné meg, ha nem számíthatna komoly profitra az egészből.
  • molnibalage83 #7
    Kit érdekel az, hogy a telepítés után nincs üzemanyag költség, ha olyan kevés áramot termelnek és olyan hektikusan, hogy így is drága az áram? Kis hazánban is telepítettek a Mátrai Erőmű közelében PV cellákat. A telepítési költsége majdnem 2000 USD/kW beépített teljesítményre. Ez már önmagában nézve nem rossz, kb. ezen az áron épülnek egyes más erőmű típusok. Csak éppen azok termelési és rendelkezésre állási tényezője nem 0,1 vagy szarabb, hane 90% körüli. Tehát azonos pénzt elköltve azonos idő alatt a PV cirka 10-szer kevesebb áramot termel, nem tervezhetően és okt-márc időszakban előfordulhat, hogy hetekig gyak semmit az időjárás miatt.

    Hát izé... Jelenleg, ha te napenergiával termelsz áramot, akkor attól minden csak drágább lesz. Sokkal. Kettőt találhatsz, hogy a német áram ára miért kétszerese a franciának sé 180%-a a magyarnak...
  • Madve #6
    Szóval olcsóbb lesz a gyártás, mivel a beruházások után gyakorlatilag az áram ingyen lesz, leszámítva a karbantartás díját persze.
    Hol akarják kezdeni a telefon lesz olcsóbb, vagy a gyári dolgozók kapnak fizetésemelést?
    Persze felesleges kérdés, profitként fog realizálódni az egész...
  • NEXUS6 #5
    Hát ilyet tapasztaltam már a Zandroidnál, meg a Windózfonnál is. Az Andrológus azután, miután xarrá aláztam a rencert mindenféle app-al. A Win csontszárazon is tudja ezt a fícsört.
    :)
  • Amergin #4
    Nagyon köszönjük eppöl, hogy ilyen környezettudatos vagy, tényleg király meg ilyesmi, csak van egy kis bökkenő. Jobb lenne a világ, ha vagy megtanulnátok mobiltelefont gyártani, vagy befejeznétek a próbálkozást, mert amitek most van az egy nagy fos. Egy év használat után alig lehet felvenni az ájfon ötösötöket. Húzgálja az ujját az ember de semmi. És ez csak egy a rengeteg idegesítő baromságaitok közzül...
  • molnibalage83 #3
    Csak nem én?
  • Cefet #2
    Mindjárt jön a tudjuk ki... :)
  • NEXUS6 #1
    Mindig ez a nukleáris energia!

    :D