MTI

Egyre többen keresnek ügyvédet az interneten

Az online keresések egyre jobban dominálnak a szolgáltatások piacán, és nemzetközi felmérések alapján ez a tendencia érvényesül a jogi ügyekben is, így ma már az ügyvédek számára is alapvető fontosságú a megfelelő online jelenlét - állapítja meg a Pro/Lawyer Consulting elemzése.

A cég közleményében idézi a Moses & Rooth ügyvédi iroda és a Blumenthal kutatócég 2015-ös felmérését, amely ugyan az Egyesült Államokban készült, de a benne felvázolt trendek álláspontjuk szerint jellemzik a magyar piacot is. A felmérésben 1500 olyan emberrel készítettek interjút, aki a közelmúltban bízott meg ügyvédet. A válaszok alapján a lakosság döntő része ismerősök ajánlása alapján keres ügyvédet, ám ez alól kivétel a 18-24 éves korosztály (az úgynevezett Y és Z generáció), valamint az átlagon felül keresők köre, akik jellemezően inkább a weben tájékozódnak, ha jogi problémájuk akad.

Egy másik, a LexisNexis által 2013-ban készített felmérés azt állapította meg, hogy az emberek 76 százaléka használ online keresést az ügyvédválasztás folyamán. Ez nem zárja ki, hogy a barátok-ismerősök tanácsa meghatározó a folyamatban, mivel az online mellett 73 százalékuk igénybe vette ezek ajánlását is - ismerteti a Pro/Lawyer Consulting.

A felmérés alapján a válaszadók először is a neten tájékozódnak jogi problémájukról, így döntenek arról, hogy egyáltalán érdemes-e ügyvédhez fordulniuk. A második lépésben az ügyvédkeresés során a neten a keresőmotorok után az ügyvédi listákra, az ügyvédportálokra, jogi blogokra, közösségi média oldalakra és az ügyvédek saját honlapjára fókuszálnak. Miután úgy érzik, hogy ajánlás vagy online keresés alapján megtalálták a megfelelő ügyvédet, következik a validálás folyamata.

A felmérés alapján a leendő ügyfelek 53 százaléka sajtónyilatkozatok, cikkek, bármilyen online fellelhető információ alapján vizsgálja az ügyvéd szakmai hozzáértését, és csak ez után következik az ügyvéd kiválasztása. A Pro/Lawyer Consulting tapasztalatai szerint ugyanezek a tendenciák figyelhetők meg Magyarországon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Az igazi ügyvédet erre találod:

    https://www.youtube.com/watch?v=m6kFCNsnQpQ