Berta Sándor

Kiterjesztheti a Google elleni vizsgálatot az EU

Az Európai Bizottság további kérdések kapcsán venné górcső alá az amerikai konszernt.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa tavaly őszi hivatalba lépése óta bírálja a tengerentúli társaságot, és most az eddiginél még keményebb hangot ütött meg. Vestager ugyanis immár azt is meg akarja vizsgálni, hogy igaz-e az, hogy az óriáscég képeket és más tartalmakat másol le más honlapokról, majd azokat a saját céljaira használja fel. Azt is tanulmányozni fogják, hogy az amerikai keresőóriás az internetes oldalak üzemeltetőivel kötött reklámszerződésekben megtiltja-e, hogy a konkurenseitől származó hirdetéseket jelentessenek meg.

Az uniós biztos külön megkereste a Google vetélytársait és ügyfeleit, azért, hogy így szerezzen plusz információkat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a politikus pontosan mely vállalatoknak írt levelet. A két felvetés egyébként egyáltalán nem új, már 2010-ben felmerültek, azonban a bizottság és a biztos arra kíváncsi, hogy a konszern azóta változtatott-e a magatartásán.

Margrethe Vestager hajthatatlannak tűnik az ügyben és koránt sem annyira kompromisszumképes, mint elődje, Joaquín Almunia. Az Európai Bizottság piaci versenyt akadályozó tényezőnek tartja a Google ár-összehasonlító alkalmazását. A testület előzetes álláspontja az, hogy a társaság magatartása hátráltatja a piaci versenyt és sérti a fogyasztók érdekeit, ezért ellentétes az uniós trösztellenes szabályokkal. Az óriáscég Androiddal kapcsolatos magatartását is vizsgálják. A Google minderre úgy reagált, hogy azok az állítások, amelyek szerint kárt okozott a fogyasztóknak vagy versenytársainak, eddig mind hamisnak bizonyultak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Az hát. Az EU a multik kiszolgálója. Annál is inkább, mert a az Európai Gyáriparosok Kerekasztala alapította. Az ő projektjük a kezdetektől.
  • FoodLFG #1
    kirakat erőlködés.