MTI

68 milliárd forintból 30 megabit lehet minden magyarországi háztartásban

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Digitális Magyarország program megvalósítása, 68 milliárd forint jut újgenerációs szélessávú hálózatfejlesztésre - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Rákossy Balázs felhívta a figyelmet, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében pénteken kiírt, az Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése című pályázat segítségével Magyarország minden háztartásában elérhetővé válik a legalább másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávszélességű internet-hozzáférés. A szélessávú hálózatról készült adatbázis alapján Magyarországon 883 ezer háztartásban még nem érhető el nagysebességű internet-szolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, ugyanakkor az országos lefedettség megteremtéséhez további ösztönzők szükségesek - hangsúlyozta az államtitkár.

A 68 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő, és a 10 milliárd forint keretösszegű visszatérítendő támogatással olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek biztosítják a jelenleg lefedetlen területeken a nagysebességű hálózat kiépítését - ismertette Rákossy Balázs. Kiemelte, a cél a kevésbé fejlett régiókban található, újgenerációs szélessávú (NGA) hozzáférési hálózattal még nem lefedett területek, valamint az optikai felhordó hálózattal nem rendelkező települések csatlakoztatása a nagy sebességű hálózati infrastruktúrához.

Az államtitkár emlékeztetett, a Digitális Magyarország kormányzati program a teljes hazai digitális környezet fejlesztését tűzte ki célul. A program megvalósításával 2018-ra minden háztartásban elérhetővé válik a legalább másodpercenként 30 megabit (Mbit/s) sávsebességű internet-hozzáférés, nő az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével javul az állampolgárok egyéni életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő Magyarország versenyképessége is - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • btz #16
    Lezárultak a GINOP-3.4.1-15 pályázatok és megszülettek a támogatási döntések.
    Ezen a pdf-en megtekinthetők a megítélt összegek a járások fejlesztéséhez!
    GINOP-3.4.1 eredmények PDF
  • Conflict #15
    Nálunk most építik az optikát. Illetve 2 utcával odébb. Hozzánk nem hozzák. Kevesen vagyunk az utcában mint potenciális ügyfelek. Nem éri meg. Tehát még kb. 30 év. :) Valaha volt 2 Megabites ADSL, de a végén már azt se bírta az öreg hálózat. Alternatívaként van rádiós net, 10 megabit annyiért mint máshol komplett családi csomagos tv, 30 megás net, meg alap teló (Trékom).
  • duke #14
    "68 milliárd forintból 30 megabit lehet minden magyarországi háztartásban"

    Hat ennek nem orulnek, jelentos visszalepes lenne a 100 mbit utan. Remelem nem sikerul.
  • Zombee #13
    Nem is a letöltés az érdekes. Lejön 10 Mbittel is, az idő nem lényeges, bár egy 20+ Gb méretűnek már tényleg kell idő. A gond az, hogy ha elkezdem tölteni, jön is teljes sávszélességgel, de az ADSL-en megöl mindent, nem lehet mellette netezni, az oldalak is nehezen töltődnek be, meg a kérés sem akar elmenni a gyatra ping meg a 0,5 mbites feltöltés miatt, ennyit számít az ADSL aszinkron jellege ilyen kicsi feltöltésnél. A feltöltés emelésével bőven beérném, nem torrentezni kell, 5 Mbit bőven elég lenne.

    Szép, hogy van, aki a 100 megáért 2700 Ft-ot fizet, de ebből van kevesebb.

    IPTV mellé tényleg karcsú a 10 Mbit, de ahol ennyit bír a hálózat, ott nincs IPTV szolgáltatás sem.
    Utoljára szerkesztette: Zombee, 2015.09.02. 12:04:09
  • superxepi #12
    Én a 10 Mbit ért bruttó 7.840 Ft-ot fizetek és nagyon lassan jön a letöltés a feltöltésről már nem is beszélek. Erre mi felénk nagy rakás fos az egész kiépítés,már évek óta ígérgetik a fejlesztést,ahogy elnézem csak a saját zsebüket fejlesztik illetve tömik. Teljes sávszélességet meg sehol sem adnak. Épp most bizonyítottam be nekik,hogy a 10 Mbit az tulajdonképpen 7 és 8 között szokott jönni.Röviden ennyi!
  • superxepi #11
    Én a 10 Mbit ért bruttó 7.840 Ft-ot fizetek és nagyon lassan jön a letöltés a feltöltésről már nem is beszélek. Erre mi felénk nagy rakás fos az egész kiépítés,már évek óta ígérgetik a fejlesztést,ahogy elnézem csak a saját zsebüket fejlesztik illetve tömik. Teljes sávszélességet meg sehol sem adnak. Épp most bizonyítottam be nekik,hogy a 10 Mbit az tulajdonképpen 7 és 8 között szokott jönni.Röviden ennyi!
  • gforce9 #10
    Te meg arról nem hallottál, hogy az ilyen jellegű felhasználás marginális a családoknál, hogy smatrtv-n hd-t néz a család, miközben 50GB-os játékolt tölt a gyerek+a konzolon 2-en online játszanak vagy filmeznek.
  • SaGa #9
    Alapszabály: nem lehet akkora sávszélességet biztosítani, amit a felhasználók ne tudnának teljesen kitölteni valami nagyon fontossal és hasznossal...
  • Ragnaar #8
    Akkor le vagyok maradva. Játékokat steamről ismerem, általában azért 10 óra alatt lejön a többsége 10 mbittel is, multiplayerhez meg majdnem mindegy milyen a net.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.09.01. 21:47:48
  • cateran #7
    Te sem hallottal meg sem csaladrol, sem smart tvkrol, sem konzolokrol , sem digitalis terjesztesrol...Tudod mennyi ido leszedni 1-1 mai jatekot online 10 mbittel, ha kozben masra is akarna a nep hasznalni a netet? 1 elet...