Berta Sándor

Jegelheti hardver­projektjeit az Amazon

A Fire Phone bukása miatt a kereskedőcég drasztikus lépésről határozott, sokáig tervezett nagyméretű tabletjük is áldozatul esik a döntésnek.

Az Amazon tavaly júniusban mutatta be az első, speciális 3D-funkciókkal kiegészített négykamerás okostelefonját, amely azonban korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A készülék bevezető ára 650 dollár volt, ami nagyban hozzájárult a bukásához. Az elmúlt hetekben a Lab126 nevű hardverlaboratórium több tucat munkatárást rúgták ki. Az intézkedés azokat a szakembereket érintette, akik a Fire Phone megalkotásán dolgoztak. Ezek voltak a körülbelül 3000 főt foglalkoztató részlegnél az első elbocsátások. A Lab126 készíti többek között a Kindle elektronikus könyvolvasókat és táblagépeket, valamint számos más eszközt is.

A fejlesztők rendkívül sok energiát fektettek a készülék megalkotásába, a használt képernyő például 3D-hatást nyújtott szemüveg nélkül, az okostelefon pedig ugyan felsőkategóriás alkatrészeket tartalmazott, de csak korlátozott szoftveres lehetőségeket kínált. Ez utóbbi elsősorban arra volt visszavezethető, hogy a vállalat ragaszkodott a saját Android-verziójához és nem volt lehetséges a Google Play Store kínálatához való hozzáférés. A vásárlókat nem sikerült lenyűgözni, ezért az Amazon végül kénytelen volt radikálisan leakciózni a bennragadt készleteket, és 170 millió dolláros veszteséget elkönyvelni.


A The Wall Street Journal szerint ennek köszönhető, hogy a társaság egyéb hardverprojektjeit is jegelné. Így például egyelőre semmi sem valósul meg a 14 hüvelykes kijelzővel felszerelt tábla PC-ből és abból a digitális tollból, amely képes a kézzel írt jegyzeteket digitális bevásárlólistákká változtatni. A döntések nem érintik ugyanakkor annak a konyhai számítógépnek a kifejlesztését, amely a hálózatba kötött háztartás központja lehet.

A nagyméretű tablettel egyébként is óvatosak voltak, mert eleve korlátozott darabszámot terveztek belőle. A kevesebb, mint százezres készlet tesztcélokat szolgált volna, így akarták felmérni piaci esélyeiket. Egyébként a Microsoft is tervez hasonló, 12 és 14 collos készülékeket: a DigiTimes IT-portál arról írt, hogy a tajvani beszállítók azt remélik, hogy az esztendő második felében profitálhatnak az új rendelésekből. A következő generációs Surface-modelleket csúcstechnikás hardverrel szerelik majd fel, így alighanem a Surface Pro családba fognak tartozni és az Intel új Skylake chipjeire épülnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slickboy #2
    "...semmi sem valósul meg a 14 hüvelykes kijelzővel felszerelt tábla PC-ből és abból a digitális tollból, amely képes a kézzel írt jegyzeteket digitális bevásárlólistákká változtatni. A döntések nem érintik ugyanakkor annak a konyhai számítógépnek a kifejlesztését, amely a hálózatba kötött háztartás központja lehet."

    Azért ez így borzasztóan kisstílű. Konyhai számítógép meg digitalizáló toll, amivel a bevásárlólistát digitalizálhatjuk. Lesz majd mit mesélni az unokáknak, hogy milyen nagyszerű korban éltünk, akkor fedezték fel a konyhai számítógépet meg a digitalizáló tollat. Eh.
  • heist #1
    Emberi kapzsiság néha visszaüt.
    Van valami ami bejött nekik, jól megy, minek több, minek még több pénz?