Gyurkity Péter

Bemutatta első okos­telefonját az Amazon

A várakozásoknak megfelelően speciális 3D-funkciókkal mutatkozott be az Amazon Fire Phone.

Hónapok, sőt évek óta visszatérő témának számít a cég esetleges debütálása az okostelefonok piacán, amely a Kindle család egy új kategóriára történő kiterjesztését eredményezné. Ahogy azt sejteni lehetett, az előre beharangozott rendezvényen valóban a család első ilyen tagját mutatták be, a funkciók pedig többé-kevésbé a már szintén kiszivárogtatott részleteknek felelnek meg.
* A Fire Phone eszerint egy 4,7 hüvelykes Gorilla Glass érintőképernyőn alapul, amely 720p felbontást támogat, ezzel nagyjából a szintén a széles tömegeknek szánt Moto X paramétereinek felel meg. A listán emellett alumínium fizikai gombok, egy 2,2 GHz-en futó négymagos Snapdragon processzor, 2 GB RAM, az Adreno 330 grafikus vezérlő, valamint globális LTE-elérés szerepel még, ez utóbbi GSM és UMTS technológiával bővül ki, hogy a második és harmadik generációt használó vásárlók se maradjanak le a készülékről. A WiFi, a Bluetooth, valamint az NFC támogatása szintén megoldott, a cég pedig 285 óra készenléti időt és 22 óra beszélgetést ígér egyetlen felöltéssel. A hátoldalon egy 13 megapixeles f/2.0 kamera dolgozik optikai képstabilizációval, az előlapon ennek 2,1 megapixeles társa kapott helyet.


A legnagyobb érdeklődéssel várt funkció természetesen a gyakran felmerült 3D-támogatás, amelyet az előlapon elhelyezkedő négy speciális, alacsony fogyasztású kamerával oldanak meg - azért döntöttek négy ilyen kamera alkalmazása mellett, mert a felhasználók hajlamosak kettőt letakarni az ujjaikkal. A fejmozgás lekövetése révén számos funkcióhoz nincs többé szükségünk a képernyő megérintésére, itt a listák görgetése és a játékokban használt nézőpont jön szóba kitűnő példaként, a telefon pedig különbséget tud tenni a fejünk és egy azt ábrázoló kép között. A bemutató alatt két szoftveres megoldást emeltek ki, ezek közül az első a Mayday, amely néhány másodpercen belül elérhető vásárlói támogatást eredményez, a második pedig a Firefly, amely viszont ugyanezen kamerák segítségével nagyjából egymillió különböző tárgyat ismer fel, akár az azokon látható felirat elolvasásával - ez utóbbi alkalmazás megkapta saját fizikai gombját is.

Kisebb csalódást jelent, hogy az okostelefon az első körben kizárólag az USA-ban, azon belül is az AT&T hálózatán lesz elérhető. A készülék már most előrendelhető, innen tudjuk, hogy a független példányok 650 dollárt kóstálnak.


Az Amazon bemutatója - a telefont a 14. perctől ismerteti Jeff Bezos

Szintén bejelentették, hogy már 200 országban érhető el az Amazon alkalmazásboltja, és a szolgáltatás keretében a felhasználók már 240 000 programhoz férhetnek hozzá. Az Amazon közleménye szerint az elérhető szoftverek száma az elmúlt 12 hónapban a háromszorosára nőtt. Az előrelépés többek között azon is leszűrhető, hogy az elmúlt hónapban kétszer annyi új programozó csatlakozott a platformhoz, mint tavaly májusban.

Mike George, a társaság alkalmazásboltért és játékokért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy a fejlesztők számára nagyobb bevételeket eredményez, ha az általuk készített programok és játékok az Amazon App Store kínálatában jelennek meg. Mindez azonban csak a kezdet, az óriáscég ugyanis több szolgáltatást és jobb Androidon alapuló alkalmazásprogramozási felületet akar kínálni a fejlesztőknek. A legtöbb Android-szoftver kiválóan működik a Kindle Fire készülékeken és az Amazon App Store segíthet abban a fejlesztőknek, hogy más androidos eszközökön is megjelenhessenek a termékeik.

A programkészítők 76 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Kindle Fire platform segít nekik abban, hogy kapcsolatba kerüljenek az új piaci szegmensekkel. Az Amazon szoftverboltja számos funkciót kínál, amelyeknek köszönhetően a vállalat egy komplett ökorendszert kínálhat a fejlesztőknek ahhoz, hogy elkészíthessék, értékesíthessék és népszerűsíthessék a termékeiket, legyenek azok programok vagy játékok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #5
    Követik a Kínai gyártókat, már 2 éve létezik ez a megoldás, el is vetették a nagy ötletet.
    Most az Amazon ezzel talán betör. :)
  • Kongy #4
    Nem aprózták el. :)
  • Elemir #3
    ATOM!
  • flashpointer2 #2
    Érdekes funkció, a többi telefonon eddig hogyhogy nem volt híre meg semmi?
  • culas25hc #1
    Azért ez nem semmi :D