Berta Sándor

Svájcban és Orosz­országban is vizsgálják a Windows 10 adatgyűjtéseit

Immár két államban is napirenden van az a kérdés, hogy vajon az operációs rendszer megsérti-e a helyi adatvédelmi szabályokat.

A Windows 10 július 29-én jelent meg és az elmúlt hetekben fokozatosan kiderült, hogy a szoftver a felhasználók rendkívül sok adatára kíváncsi. Ez több országban is a felhasználók, a pártok és az adatvédelmi szakemberek nemtetszését váltotta ki.

Svájcban Hanspeter Thür szövetségi adatvédelmi biztos már megfogalmazta a kérdéseit a Windows 10 adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatban, tisztázni akarja, hogy mindez az emberek beleegyezésével történik-e. Az adatvédelmi biztos felvette a kapcsolatot a Microsofttal is. Az alpesi államban a helyi kalózpárt is követelte a Windows 10 adatvédelmi szempontból való megvizsgálását, azonban a biztos már korábban elindította a saját eljárását, így végül a kalózpárt javaslatát figyelmen kívül hagyta.

Oroszországban pedig a főállamügyészség indított eljárást annak kiderítésére, hogy az amerikai konszern a Windows 10 kapcsán betartja-e a helyi előírásokat. Az Izvesztyija arról számolt be, hogy a hivatalt az ügy kivizsgálásával Vagyim Szolovjov, a Kommunista Párt frakciójának vezető jogásza bízta meg.

Szolovjov azt követelte, hogy az orosz szervek hozzanak azonnali intézkedéseket és blokkolják azokat az internetes helyeket, ahonnan az új operációs rendszert le lehet tölteni. Emellett Szolovjov szerint azt is tanulmányozni kell, hogy a Windows 10 esetében egyáltalán engedélyezhető-e az orosz piacon való megjelenés. Végül a jogász arra szólította fel a hatóságokat, hogy az orosz állami hivatalokat figyelmeztessék arra, nehogy az új szoftvert alkalmazzák a számítógépeiken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #31
    Azért nem olyan rossz az az NT-alap, ha képes 1 milliárdnál is több ember, 15 éve, naponta használni. Mások a célok fenntről és mások lentről. Fenntről az Android is sikertörténet. (Lentről megítélés kérdése. - Persze, hogy az(!), és az Apple is, hasonlóan. Mert, hárman már lehetővé teszik Amerikának a világ kb. harmadának megfigyelését és úgy általában a világban az információgyűjtést. - Érdekes, egy erópai hasonló sikertörténetről sem számolhatunk be.)
  • end3 #30
    De bizony éppen ezt unjuk...!

    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.08.27. 10:10:39
  • Tarathiel2 #29
    Jáj mindmeghalunk jájájájá európának vége jáájájájájá.... nem unjátok még a tömény baromságokat?
  • end3 #28
    Nos, bármilyen furcsa, ezt még Izraelben is másként gondolják. (Lehet, hogy a gondolkodáshoz kevesen vannak, és nagyon hülyék? - Nem tűnik úgy!!!)
  • end3 #27
    Nos, Amerikában ezt másként gondolják. Elsősorban a hatalmat akarják megtartani, mert egyszer már sikerült megszerezni. Valószínűleg kicsit előbbre tartanak a gondolkodásban mint Európában. A "hadseregük" mindenütt ott van és nem olyan primitív és esetleges mint a "szíreké". De már jelenleg is hatásossabb vagy lésőbb még hatásossabb lesz. Ez is az európai emberek ostobaságára épül, de képes időről-időre megújulni, mert a világ színe java ott van a "háborús" fejlesztések mögött. Későbbiekben, térdre fogja kényszeríteni, a "szíreket", a fennkölt kínai tűzfal mögötti területeket, de Putyin Oroszországát is. Mindezt az európai okosok és hatalmasok is csak tehetetlenül szemlélik ahogyan a népvándorlást is. Ha még nem jött volna rá valaki, ezt az amerikai "csodafegyvert" Internetnek hívják, és köszöni szépen, működik, annál is jobban, mint a népvándorlás.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.08.27. 09:48:53
  • end3 #26
    Az internet háborús övezetté vált, (kb. úgy, ahogyan fokozatosan egy hadsereg menetel be Európába, (A tábornokaik nem biztos, hogy ott voltak a "hadjárat" kidolgozásánál, de már felismerték, hogyan kell megnyerni egy háborút Európával szemben. És dörzsölgetik a tenyerüket a jövőt illetően..., Európa tehetelensége nyomán kialakult geopolitikai helyzetének számukra kedvező alakulására.) Az itt élő népek meg semmiről semmit nem tudnak, még mindig csak a sajnálkozánál, és a humanizmusnál tartanak, pedig éppen most húzzák ki lábaik alól a szőnyeget és verik a fejüket a jó édes anyaföldjükbe.

    A virtuális térben is hasonló, úgynevezett cyberháborúk zajlanak, az átlagember számára felfoghatalanul. Mert a tudásuk az ismereteik a világ dolgairól "outdate"-ek. Mert az információ körülöttük hever csak le kellene hajolni érte és el kellene gondolkodni felette. De ez sok az európai eltunyult agyaknak. "Tapicskolni" és évente cserélni a több százezer forintos telefonokat, álmodni a 25 milliós BMW csodákról. Ennyi a felvilágosult nyugati civilizáció emberének jelenlegi képessége és tudása. Az életterével, álmaival fizet a jövőben a valós és virtuális térben egyaránt. Mindezt megérdemli az ostobasága miatt. A fejét csak sapkahordásra használja. Vagy még arra sem.
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.08.27. 09:32:46
  • Tetsuo #25
    Saying "I don't care about NSA spying on me because I have nothing to hide" is like saying "I don't care about free speech because I have nothing to say"
  • ostoros #24
    Egyet értek egy kitétellel: a vallásosokat kevésbé lehet ide oda rángatni minden pár hónapban mindenféle faszsággal, mert már van egy beépített drog, amiről nehezen állnak át hirtelen, vagyis egyféle stabilitást ad. Gondolom ismerősek azok a marhák, akik minden héten kipróbálnak valami új, valami szenzációs, és teljesen felesleges dolgot.
    Sajnos azonban ma már a valódi vallásokat is odáig rombolta a liberalizmus, hogy ezerféle szekta jelent meg, amelyek még ráadásul "ezoterikusak " is. Az ilyenektől a hideg kiráz. (pl. szcientológia) Brrr...
  • FoodLFG #23
    ezeket az embereket inkább bátorítani kell.
    innen tudod, hogy kik a birkák, akik szeretik ha mások mondják meg, hogy mit gondoljanak. egy csomó ilyen ember van, pl vallásosok.
    ezek az emberek azok (többek közt), akiket 10 méterről kell kerülni az utcán.

  • FoodLFG #22
    az eutól ne várj semmit. lol
    inkább tolj fel egy linuxot.