Berta Sándor

Felismeri tulajdonosát a bankkártya

Hamarosan még biztonságosabb lehet a kártyás fizetés. A CeBIT-en mutatják be a Fraunhofer Társaság kutatói azt a plasztik azonosítót, amely felismeri a tulajdonosát.

Az új bankkártyát a Fraunhofer Társaság Grafikus Adatfeldolgozó Intézetének (GDI) kutatói fejlesztették ki. Ez az aláírási folyamat során egyértelműen fel tudja ismerni a valódi tulajdonost. A megoldás lényege az úgynevezett aláírási dinamika. Ennek lényege, hogy minden ember teljesen egyedi tempóban ír, tehát nem csak másként írja le a nevét, de például máshogy is tartja a tollat, éppen ezért nagyon nehéz utánozni bárkinek az írását.


A most megalkotott bankkártyánál ezt a folyamatot rögzítik érintőképernyő, touchpad vagy táblagép segítségével a bankban, majd a mintát közvetlenül a kártyába beépített chipbe táplálják be. A vásárlás során elegendő a kártyát elhelyezni a leolvasóba, amely össze van kötve egy írási felülettel. Erre az illető leírja a nevét egy elektronikus toll használatával és nem egy külön rendszer, hanem maga az integrált chip hasonlítja össze egymással a korábban rögzített és a korábban eltárolt mintát.

Az eljárás még biztonságosabbá teszi a kártyás fizetést, hiszen ha egy bűnöző meg is szerzi valakinek a bankkártyáját és az ahhoz tartozó PIN-kódot, akkor sem tud pénzt felvenni ha aláírással is azonosítania kell magát az embernek. Még ha meg is próbálja utánozni a tulajdonos kézírását, az eredmény akkor is eltérő lesz. "A tudás, a birtoklás és a biometria ötvözete ideális, s a korábbinál nagyobb kényelmet és biztonságot garantál a kártyatulajdonos számára. A módszernek köszönhetően lehetetlen, hogy bárki ellophassa egy külső eszközből a biometriai adatokat és visszaéljen velük" - hangsúlyozta Alexander Nouak, az IGD azonosítási és biometriai részlegének vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #9
    Nem ertem miert ne bizna meg benne a bank.
    Bolti vasarlasnal szerintem tokeletes. Nyilvan online vasarlasnal meg nem.
  • kvp #8
    "Ettol a vevo hitelesitese lesz biztonsagosabb"

    Az elso ellopott biometrikus adatig. Ugyanis onnantol hogy egszer mar elloptak valakinek az alairasat, mar nem hasznalhato a technologia, mivel a vevot mar nem azonositja egyertelmuen az alairasa. Tehat a bank mar nem bizhat meg az eladok ket szep szemeert abban, hogy tenyleg a vevo ir ala. A vevo meg nem fog olyan jelszot hasznalni, amirol tudja hogy mas is ismeri. Ha az alairas a jelszo, akkor az elso lopas utan nem fogjak tobbet hasznalni, mivel nem lehet lecserelni.

    Tehat a biometrikus azonositas csak egy biztonsagi res a bankok es az ugyfelek szamara is. A bank nem bizhat meg benne, mert konnyu hamisitani, mig az ugyfel nem bizhat meg benne, mert konnyu ellopni es utanna nem cserelheto. Az eladot meg nem erdekli egy olyan biztonsagnovelo megoldas amiben sem a bank sem a vasarlo nem bizik.
  • SupraMKIII #7
    Valamint elképzelem, hogy a -10 fokból bemenve, dideregve, fáradtan és álmosan, mennyire fog működni ez ez elképzelés.
  • nextman #6
    Ez meg alapbol igaz minden bankkartyas fizetesre.
    Ettol a vevo hitelesitese lesz biztonsagosabb, hogy az elado mit csinal, az nem valtozik semmit.
  • kvp #5
    Nem a vevok hanem az eladok szoktak kartyacsalast elkovetni. Tehat a rosszindulatu elado fogja es elmenti a bevitt adatokat. (man in the middle-lel ellopja) Innentol annyiszor ir ala az ember neveben ahanyszor akar, sot el is adhatja a digitalizalt alairasi mintat. A vasarlo meg nem tudja lecserelni az alairasat, mint ahogy azt egy pin koddal meg lehet tenni. Ezert nem jo az ujjlenyomat sem, azt is egyszer lehet csak ellopni, utanna orokre hasznalhatatlan.
  • nextman #4
    Na de ha ott all veled szemben az elado, es mondja, hogy itt ird ala, akkor nem tudsz hardvert hasznalni hozza.
  • kvp #3
    Ha rogzitik a dinamikat is, akkor egy alairas soran ez lemasolhato. Onnantol ha mindig ugyanazt a sorozatot kuldi be egy hardver, akkor a masik mindig hitelesnek fogja erzekelni. A jelenlegi amerikai elnok is egy ilyen alairas masolo geppel irt ala egy torvenyt nemreg, tehat nagyjabol suthetik az egeszet. A biometria jo azonositasra, csak nem megbizhato, mert konnyebben masolhato mint egy fejben tartott jelszo es nem lehet lecserelni.
  • sanyicks #2
    jaj én már alig tudod kézzel írni, szinte mindig máshogy írok alá...
  • h143570 #1
    Miert van olyan erzesem, hogy ezt is meg azelott feltorik, hogy altalanos hasznalatba kerulne.