Berta Sándor

22 milliárd dollár kárt okoznak a reklám­blokkolók

Reklámmal fizetünk a tartalomért, ezért ingyenesek a webes hírek, játszhatunk böngészőben és nézhetünk érdekes videókat. A blokkoló alkalmazások elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és Európában népszerűek.

Az Adobe és a PageFair közös tanulmánya szerint világszerte összesen 198 millióan, ebből Európában 77 millióan, míg az USA-ban 48 millióan használnak a számítógépükön valamilyen hirdetésblokkolót. Ezek a megoldások rendkívül nagy károkat okoznak a tartalomiparnak: csak az idén várhatóan 22 milliárd dollár kárt kell elkönyvelniük a médiacégeknek és más piaci szereplőknek az Adblock Plus és más programok miatt. Ez 41 százalékos növekedést jelent a tavalyi esztendőhöz képest. Ráadásul az összeg jövőre a kétszeresére nőhet, míg 2016-ra még nagyobb emelkedést várnak a szakemberek.


A legtöbb hirdetéseket blokkoló felhasználó Görögországban található, ott az internetezők 37 százaléka használ valamilyen megoldást. A második helyen 35 százalékkal Lengyelország van. Svédország és Észtország esetében az arány 25 százalék. Magyarország az élboly mögött helyezkedik el, nálunk és Izlandon a felhasználók 23 százaléka alkalmazza az Adblock Plust vagy más hasonló szoftvert. Oroszországban és Törökországban a reklámblokkolót alkalmazók aránya egyaránt csupán 6 százalék. Az USA-ban minden második ember adatvédelmi aggályokkal indokolta a hirdetések megjelenítésének letiltását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #109
  • ElNano #108
    A befutott hírportáloknak még véletlenül sem a reklám az egyetlen bevételi forrásuk. Kilóra megveszik őket különböző politikai-gazdasági érdekcsoportok, és az ő kívánalmaiknak megfelelően fogják tálalni a híreket, egyéb anyagokat. Kapnak alapítványi támogatásokat, sőt, állami támogatásokra is lehet pályázni, és van oldal, ami ezeket meg is kapta.

    És még mindig nem beszéltünk arról, hogy a reklámok többségében hazug és aljas módon manipulatív – a fair tájékoztatás, érdemi figyelemfelhívás helyett - mivolta mitől kéne, hogy elfogadottá váljék?

    A másik észrevétel: Hosszú évek óta elérhetőek a reklámszűrők. Valahogy nem látszik megroppanni a webes oldalak összessége, még akkor sem, ha az erősen túlzó 22 milliárdos kieséssel kell számolni. Én azt látom, hogy mindenütt stabilan futnak a bejáratott portálok és eszük ágában nincs becsukni a kaput… Hiszti ez a semmire, bőven jól elvannak ezek a portálok, kifelé sírnak, esetleg a legalsó szinten levő munkatársakat tényleg alig fizetik meg, de amúgy közel nincs akkora baj, mint ahogy azt előadják. Éppen csak semmi sem elég nekik és azt hiszik, hogy a helyesírási és fogalmazási hibákkal teli, tükörfordított anyagaik révén válhatnak milliomosokká. Hát nem. Eleve miről beszélünk, amikor hazánkban nem is lehet olyasmit megemlíteni, mint minőségi webes újságírás, miután ilyesmi errefelé egyáltalán nem létezik.

    Nagyon rossz példa az Index, az újságírás legalja, mindjárt a 444 után, nem hogy bevételt nem érdemelnének, de azonnal be kéne szüntetni romboló jellegű, rémesen igénytelen és alpári tevékenységüket.

  • Cat #107
    És mióta te határozod meg az árat? A hentes húst árul, az újságíró cikket gyárt. Mindkettő pénzt szeretne a munkájáért. De mert technikai leheőtség van rá, hogy utóbbit ne fizesd meg, így nem kap semmit. Még felháborítóbb, hogy nem is kellene pénzt adnod neki, mert azok a cégek fizetik meg a munkáját, akik azt remélik, hogy más termékeket adhatnak el.
  • Macropus Rufus #106
    "Értem, tehát a tartalom az kell (az újság érdekel), de az árát nem vagy hajlandó megfizetni. "
    nem pontosan. Nem a reklámmal van a bajom (mint ahogy más fórumozónak sem), hanem a stílussal. Ezért írtam az index-hu-t. Ott rendszeres, hogy ilyen reklámmal indítanak. Ez egy kicsit ellenszenvessé teszi a dolgot.
  • Cat #105
    "a netet gy.k. a te pénzed tartja fent. Az előfizetésed."

    Ez így van. De szart se érsz a nettel, ha nincs tartalom. (Itt értelemszerűen újságokra gondolok, nem a fodrászüzlet honlapjára amin rajta van a nyitvatartás. Régen erre ott volt a szintén ingyenes - reklámokkal telezsúfolt - Sárga Lapok.)

    "Biztos te is belefutottál már az index.hu nagy faszságába, hogy a kezdő oldal betöltése előtt egy teljes oldalas flash hirdetés jelenik meg."
    Értem, tehát a tartalom az kell (az újság érdekel), de az árát nem vagy hajlandó megfizetni. Az újságírónak is élnie kell valamiből, és egyetlen bevétele az Indexnek a reklám. Az nem pálya, hogy se pénzzel, se figyelemmel nem nyújtasz ellenértéket. Semmi bajom azzal, hogy letiltod a reklámot, de akkor az abból befolyó pénzből előállított cikkeket se olvasd el!
  • bdzsana #104
    Jajj jönnek már a "kisemberek". Amúgy igen. Ahhoz hogy mondjuk a túrós csokitekercs mint új termék sikeres legyen, az kell hogy marha finom legyen és sikeres legyen a reklámkampánya. Előbbi nélkül hamar kipukkan az ideiglenes növekedés amit a reklám produkál, utóbbi nélkül nagyon sikeres lenne talán még a szomszéd faluban is. Viszont ha mindkettő meg van akkor, elég nagy esély van arra, hogy el fog terjedni. Létrejönnek a gyárak és így a munkahelyek is a melósoknak.
  • bdzsana #103
    Hát nem tudom, hogy a kapitalista liberalizmus a legalja. Szerintem az rosszabb volt, amikor állófasszal nézte a tömeg ujjongva a kivégzéseket és válogatott kínzásokat., vagy a boszorkányüldözések. Természetesen nem azt mondom, hogy a mai rendszer tökély, de azért bőven voltak rosszabbak a hétköznapi embernek. De tudom te ezt másképp gondolod, ezt már másik fórumon megbeszéltük.
  • Macropus Rufus #102
    a netet gy.k. a te pénzed tartja fent. Az előfizetésed. Aztán jönnek a cégek akik szolgáltatást nyújtanak. Ezt reklámozzák valahol. Valakit érdekel valakit nem. Akit nem érdekel az nem fogja elolvasni. Gy.k. ez a valós életben is így megy. És ha senki nem tud róla, hogy az a cég van akkor az tönkre fog menni. Egyébként az itt kommentelők jó részének nem a reklámokkal van a bajuk, hanem a pofátlan reklámokkal. Biztos te is belefutottál már az index.hu nagy faszságába, hogy a kezdő oldal betöltése előtt egy teljes oldalas flash hirdetés jelenik meg. Sok esetben bezárási lehetőség nélkül. Na ez kb. olyan mind ha az utcán oda nyomnák az arcodat a plakáthoz, hogy olvasá' öcsém. Ha nem akarod, akkor nem gond, nem kell olvasni, de akkor miattad hal meg xy cége...
  • Macropus Rufus #101
    "22 milliárd dollár kárt okoznak a reklám­blokkolók leveles ládák.
    Az utóbbi időben elterjedtek az un Smart v. okos leveles ládák, amik egy algoritmus segítségével el tudják dönteni, hogy a beléjük dobott anyag az hasznos vagy csak a sokunk által ismert un. "szuperinfó" újságok. Gy.k. spam-ek. Viszont ennek a szemetesnek a használatával 22millárd dolár kár éri a reklámcégeket és a megbízóikat."
    :D :D

    és most indul a vita, hogy ha nem olvasom el a reklámot akkor xy bolt lehúzza a rolót. :D :D

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2015.08.14. 11:46:19
  • ElNano #100
    Megszűnik az internet! Jaj! :D

    Amúgy meg az utcán is "becsukom" a szemem: Könyvet olvasok. Illetve nem nézek plakátokat. (Tudom: tudat alatt elolvasom és máris elme-manipulált illumináti rabszolga vagyok. :D) És nem kell új szolgáltatás. Ha kell, felkeresem adott szolgáltató/cég/bármi honlapját, megnézem mivel tudnak kiszolgálni, vagy tetszik nekem, vagy nem és kész.