MTI

Brüsszel trösztellenes vizsgálatot indított az Amazon ellen

Trösztellenes vizsgálatot indított csütörtökön az Európai Bizottság annak kiderítésére, hogy megfelelnek-e az uniós versenyjog előírásainak az Amazon elektronikus könyvek terjesztésére vonatkozó megállapodásai.

A bizottság közleménye szerint a gyanújuk szerint az amerikai internetes kiskereskedelmi óriásvállalat kiadókkal kötött megállapodásainak egyes passzusai korlátozzák a versenyt. Ezek a szerződéses feltételek azt írják elő, hogy a könyvkiadók értesítsék az Amazont arról, ha egy versenytársával kedvezőbb vagy eltérő megállapodást kötnek, helyenként azt is, hogy az Amazonnal nem köthetnek rosszabb üzletet, mint a versenytársaival.

A testület attól tart, hogy ez más e-könyv terjesztő cégek számára megnehezíti, hogy felvegyék a versenyt az Amazonnal. A bizottság fényt szeretne deríteni arra, hogy korlátozzák-e ezek a feltételek a versenyt, s végső soron megkárosítják-e a fogyasztókat a kínálat korlátozásán keresztül. Ha igen, az a domináns piaci helyzettel való visszaélésnek minősülhet. Az e-könyvek piaca az elmúlt években jelentős mértékben növekedett, az európai piac legnagyobb szereplője pedig az amerikai Amazon. A bizottság elsőként a legnagyobb forgalmat termelő német és angol nyelvű e-könyvek terjesztésére vonatkozó megállapodásokat fogja vizsgálni.

Az Európai Bizottság az Amazont és a tagállami versenyhatóságokat is értesítette a hivatalos vizsgálat elindításáról, hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az eljárás megkezdése még nem jelenti azt, hogy a trösztellenes piaci viselkedés gyanúja bizonyítást nyert volna. A brüsszeli testület nem első ízben vizsgálódik az elektronikus könyvek terjesztése körül. 2011-ben az Apple és öt kiadó megállapodásait vizsgálta, mert azt gyanította, hogy szövetkeztek az árverseny korlátozására. Az az eljárás azzal zárult, hogy az érintett vállalatok olyan kötelezettségeket vállaltak, amelyek eloszlatták a brüsszeli aggályokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!