MTI

Egységes digitális piacot akarnak Európa vezetői

Az Európai Unió egységes digitális piacának megteremtését sürgette a német kancellár, a francia államfő és az Európai Bizottság (EB) elnöke Berlinben, az európai ipari kerekasztal (ERT) képviselőivel a témában folytatott tanácskozásuk előtt.

Angela Merkel német kancellár a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőit összefogó ERT vezetőivel tartott megbeszélés előtt Francois Hollande francia elnök és Jean-Claude Juncker EB-elnök társaságában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az uniós országok közösségének egységes szabályokra van szüksége, hogy kiaknázhassák a digitalizáció révén megnyíló lehetőségeket, ezért minél hamarabb hozzá kell látni a belső piac kialakításához az EB javaslatai alapján.

Francois Hollande szerint Európának az élre kell törnie a világ nagy térségei között a digitális gazdaságban folytatott versenyben, ezért a piaci szabályok rögzítése mellett a feltörekvő informatikai vállalkozások, a start-up cégek fejlődéséhez szükséges finanszírozási háttér biztosításáról is gondoskodni kell, és meg kell erősíteni a tagállamok oktatási rendszerét.

Jean-Claude Juncker kiemelte, hogy a digitális átalakulás az első ipari forradalomhoz hasonló jelentőségű változás a gazdaságban, és ha az EU-nak sikerül jól berendezni az egységes piacot, akkor gazdasága évente csak ennek az egyetlen ágazatnak köszönhetően 415 milliárd euróval növekedhet. Hozzátette, hogy a bizottság 16 kezdeményezésből álló digitális közös piaci stratégiájának több elemét már az idén jogszabály-javaslatokba foglalják.

Az EB május elején mutatta be három pillérre épülő stratégiáját. Az első pillér célja, hogy a fogyasztók és a vállalkozások jobban hozzáférhessenek a digitális termékekhez és szolgáltatásokhoz, a második pillér intézkedései révén pedig a bizottság a digitális hálózatok és innovatív szolgáltatások számára hozna létre méltányos működési feltételeket, szabályokat. A harmadik pillér a digitális szektor növekedési potenciáljának maximális kihasználást hivatott szolgálni. Ennek érdekében Brüsszel kezdeményezni fogja az adatok szabad áramlásának kialakítását, hogy új szolgáltatások ne ütközzenek akadályokba amiatt, hogy egy-egy adat fizikailag hol található, és hozzá lehet-e férni. Brüsszel az Európai Felhő megteremtését is kezdeményezni fogja, ami felhőszolgáltatások tanúsítását jelentené.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #1
  Szokásos nagyívűnek tűnő, eurobullshit szómágiával megtűzdelt lufika. Aki írt már valaha pályázatot, az valószínűleg e cikket olvasva rá is érez erre az utolérhetetlenül modoros euvizionárius bikkfanyelvre, ami semmi konkrétat nem jelent, csöpög belőle a túltolt bürokrácia, és ezért mérhetetlenül unalmas és semmitmondó. A szokásos, unalomig már máshol is agyonkoptatott szó-töltelékek: "pillér", "adatok szabad áramlása", "élre kell törni", "kiaknázhassák".

  Néhány dolgot azonban figyelmébe ajánlok ezeknek a földtől elszakadt brüsszeli macskajancsiknak:

  - torrentet nem bántjuk, poresszal, warezzel nem foglalkozunk.
  - nem ratifikáljuk a TPP-t.
  - netsemlegességet fenntartjuk.
  - nem alkalmazunk olyan technológiákat és kormányzati intézkedéseket, amelyek az internethez köthetően személyi szabadságjogok bármilyen korlátozását jelentené bárki számára.