Gyurkity Péter

Bemutatkozott az Android M

A Google a minőségre és a hibajavításra helyezte a hangsúlyt az új fejlesztői előzetesben.

A Google I/O-n rántották le a leplet az Android soron következő nagyobb frissítéséről, ahogy arra az utóbbi napokban megjelent hírek alapján már számítani lehetett. A live stream révén megtekinthettük a fontosabb változtatásokat, amelyek ezúttal kisebb előrelépésekből állnak. Sundar Pichai, az Android, a Chrome, illetve a Google Apps fejlesztését felügyelő alelnök, beszéde elején megemlítette, hogy a HBO Now streamszolgáltatás hamarosan, valamikor a nyár folyamán immár az Android és a Chromecast alatt is elérhető lesz, ami nyilván sokak számára kellemes hír. Ezt követte az Android M fejlesztői előzetesének részletezése, amelyet azzal vezettek be, hogy több ezer hibát sikerült kijavítaniuk, így a soron következő verzió a jobb minőségről és felhasználói élményről szól majd.

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, az egyes alkalmazások által kért jogosultságokat minden eddiginél részletesebben konfigurálhatjuk majd, ami egyben a biztonságot is növeli, hiszen számos esetben a külső fejlesztőktől (netán az NSA-tól) származó appok okoznak különböző gondokat. Az alkalmazáson belüli webes élmény javítása érdekében a Chrome egyedire szabott füleket kínál, automatikusan illeszkedve az app külsejéhez, az adatok előre történő letöltésével pedig nagyobb sebességet kínálva az egyes oldalak megnyitásakor. A hivatkozások esetében nem kell majd minden esetben a felhasználó megerősítésére várni, hiszen az app linking funkció révén előre eldönthetjük, hogy az egyes linkeket mely alkalmazásban szeretnénk megnyitni.


A mobilfizetés megkönnyítése az Android Pay feladata lesz, amely az NFC-re, valamint az ujjlenyomat-olvasóra támaszkodik (ez utóbbi révén gyorsan jóváhagyhatjuk az egyes tranzakciókat, ahogy azt az iPhone készülékek esetében már láthattuk). Ez egy nyílt platform lesz, amely számos netbank alkalmazást támogat, de nem jelent majd gondot az alkalmazáson belüli tranzakciók lebonyolítása sem. A jobb fogyasztás érdekében a hosszabb időre inaktív állapotban lévő telefonok mélyebb alvó állapotba kerülnek, a cég saját adatai szerint ezzel a készenléti idő akár a kétszeresére ugrik.

Megjelenik továbbá az USB Type C csatlakozó támogatása, amely a nagyobb adatátvitel, a megfordítható kábel, valamint a gyorsabb feltöltés lehetőségével javítaná az élményt. A szavak automatikus kiválasztása is javulni fog, az egyes tartalmakat egyetlen kattintással megoszthatjuk azon személyekkel, akikkel a leggyakrabban érintkezünk, míg a hangzás esetében részletesebben szabályozhatjuk az egyes audio szálak hangerejét.

Az Android M fejlesztése folytatódik, az előzetes jelenleg a Nexus 5, 6, és 9 készülékeken érhető el, a megjelenés a harmadik negyedévben esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matatom #6
    Lehet, hogy nem tudod, de attól még van ilyen. Például Nexus 7 (2013) LTE tavaly november eleje helyett, idén februán elején kapta meg a Lollipop frissitést (már ahol, mert számos, többek közzött európai országban csak márciusban). Ez közel 4 hónap késés, ha csak a legrövidebb idöt számoljuk. Ebben az periódusban már bizony nem egy készülék rendelkezett Lollipop frissítéssel a Nexus vonalon kívül.
    Utoljára szerkesztette: matatom, 2015.06.02. 15:26:37
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Matatom nem tudom miről beszélsz, az én Nexus 5 telefonomon (gyári OTA frissített) 5.1.1 van, tudtommal még egyik Samsung telón sincs gyárilag ilyen.
  • matatom #3
    Az a baj, hogy sokszor a "saját" Nexus készülékek is késve, vagy akár az egyéb hadvergyártók készülékeinél is késöbb kapják meg a frissítés. Ez számomra nehezen érthetö.

    A hardvergyártóknak, meg eleve nem érdeke sokáig frissíteni, hisz akkor a régi készülék is még évekig jó lenne.
  • VolJin #2
    Szerintem az nem innováció, hogy a böngísző előre betölti azt, amit lehet, hogy meg sem nézek, csak azért, hogyha mégis, akkor fél másodpercet spóroljon nekem.
    Mobilnetnél?
  • bdzsana #1
    Már épp itt volt az ideje, hiszen az L is majdnem elérte az 1%-ot.
    Nem értem miért nem képesek kitalálni valamit annak érdekében, hogy nagyobb arányban kapják meg a frissítést az eszközök.