Gyurkity Péter

A biztonságot növelné az Android M

Még e hónapban bemutatkozhat a nagyközönség előtt az Android következő verziója.

Az utóbbi néhány hónapban az Android 5.0 Lollipop újításai, illetve a kezdeti hibák javításai kapcsán számolhattunk be további érdekességekről a Google háza táján, most azonban érkezhet a soron következő nagyobb frissítés, amely ismét a biztonság növelésére helyezné a hangsúlyt.

A Bloomberg az ügyhöz közel álló, ám magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy az Android M, vagyis a mobil operációs rendszer következő fontosabb frissítése még a hónap vége előtt, egészen pontosan a Google I/O rendezvény alatt bemutatkozhat. Fő újításként az egyes alkalmazások részletesebb konfigurálását, pontosabban az általuk kért hozzáférési jogok lépésről lépésre történő jóváhagyásának, illetve elutasításának lehetőségét említik meg, aminek eredményeként a jövőben nagyobb biztonsággal telepíthetnénk a különböző ingyenes és fizetős külső fejlesztéseket.

A Google tavaly némi egyszerűsítést vezetett be a külső appok telepítése kapcsán, a felhasználók ugyanis innentől fogva többek között éppen a hozzáférési jogosultságok listája alapján dönthették el, hogy engedélyezik-e az adott alkalmazás letöltését és ezt követő telepítését. Az Android M ezt egy új opcióval toldaná meg, ennek köszönhetően pedig mi magunk szabályozhatnánk, hogy az adott app pontosan mely további szolgáltatásokhoz és funkciókhoz fér hozzá, ami fokozná a biztonságot, hiszen ezzel számos nem kívánt helyzetet előzhetnénk meg.

A cég bizonyos értelemben kényszerítve érezheti magát, hiszen bár a globális piacon - legalábbis a Gartner adatai szerint - még mindig tekintélyes, 81 százalékos részesedést mondhat magáénak, egyes régiókban, így például az öt legnagyobb európai ország átlagát tekintve már 70 százalék alá süllyedt a szoftver befolyása, ami többek között az utóbbi években egyre nagyobb visszhangot kiváltó biztonsági problémák eredménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tacky #5
    egyébbként akinek ez ilyen fontos mint pl nekem.nem kellet le mondani az android appokról és WP telefont venni(bár a WPX-el majd váltok) egyszerü a megoldás Black Berry.
  • Andrevv #4
    Vannak bizonyos dolgok amiket illene az OS-nek alapból tudnia és ne kelljen rootolni meg egy rakás másik appot felrakni.
  • kvp #3
    Az open source ag bizonyos disztribucioi mar jo ideje tudjak ezt. Jo latni, hogy a Google a hivatalos kereskedelmi valtozatba is atvette. Egyebkent az ujabb kereskedelmi android-okon mar jopar jog beallithato volt, de meg nem minden.
  • KRTuning #2
    Miért nem használtál permission managert? A program hibernálás se nehezebb ügy, így nem fut a háttérben amit nem akarsz.
  • Andrevv #1
    Na végre! Már évek óta ezt mind kérdem, hogy mi a fenéért nem lehet külön-külön állítani a jogosultságokat? A legfontosabb nekem az, hogy ha egy programból kilépek, az soha semmilyen körülmények között ne tudjon a háttérben futni. Se push se semmi ha én nem akarom. Erre még a sokak által szidott WP is képes már nagyon rég. Erre a kérésemre persze sokan rávágták, hogy ha nem tetszenek az app jogosultságai, ne telepítsem fel. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mondjak le az összes appról. Akkor meg a Symbian is ezerszer jobb. Na de most felcsillant egy kis reménysugár. Addig is maradok az atomstabil WP8-nál ahol az fut amit én akarok.