Berta Sándor

Memex néven új kere­sőn dolgozik a DARPA

A legnépszerűbb keresők a web alig néhány százalékát indexelik. Most hozzáférhetővé vált a mély webet kutató kereső néhány alkotóeleme.

A Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) elérhetővé tette a Memex projekt bizonyos nyílt forráskódú részeit. A Memex név a Memory és az Index szavak összeolvasztásából született meg, 1945-ből származik és a The Atlantic Monthly újságban megjelent egyik cikken alapul, amit Vannevar Bush írt. A szakember Memexnek nevezte azt a gépet, ami információkat tárolt és azokra automatikusan hivatkozott.

A DARPA a projekt egyes részeit nyílt forráskódú licencek alatt jelentette meg. Ezekből épül fel az a különleges kereső, amellyel a DARPA az úgynevezett mély webet kutatja át bizonyos területek, például ember- és drogkereskedelem és különböző információk után. A Memex azokat az adatokat és tartalmakat is felderíti, amelyek csak rövid ideje vannak online vagy amelyekhez a Google és más keresők nem férnek hozzá. Az információkat automatikusan elemeznék.

Az új rendszer kifejlesztésében a Tor megalkotói is szerepet vállaltak, ők cserébe anyagi támogatást kapnak. Roger Dingledine, a Tor fejlesztési vezetője elmondta, hogy csupán azért vesznek részt a munkában, hogy a nyomozók és a DARPA-fejlesztők jobban megismerhessék a Tor hálózatát, ugyanakkor semmi olyat nem akarnak tenni, ami alááshatja a hálózat biztonságát.

Dingledine szerint ha egy rejtett szolgáltatásnak nyilvánosan is elérhető a címe, akkor az megtalálható. Ugyan a bűnözők csak a Tor-használók kis részét teszik ki, de a tevékenységükkel annál több kárt okoznak. Ebbe azonban ő egyáltalán nem akar beletörődni. Az egyes GitHub-projektek hivatkozásai megtalálhatók a DARPA nyílt katalógusában, ugyanakkor a hivatal gyakorlatilag semmilyen dokumentáció nem biztosít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!