Berta Sándor

Licencdíjak miatt drágulhatnak a 4K-videók

Egy új csoport felbukkanása miatt bonyolódhat a helyzet a 4K-felvételek területén.

A HEVC Advance csoport felajánlotta a tagjai tulajdonában lévő szabadalmak licencelhetőségét, ezzel pedig alaposan felkavarta az állóvizet, ugyanis a piac szereplői és az elemzők egyaránt abból indultak ki, hogy a HEVC tömörítésű 4K-videók esetében az MPEG LA az egyetlen licencadó szervezet. A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) tagjai 2013-ban állapodtak meg a H.265, más néven High Efficiency Video Coding (HEVC) videokodek elfogadásáról. A fő különbség a H.264-hez képest, hogy a felvételek internetes továbbításakor ilyenkor feleakkora sávszélességre van szükség, ugyanis az új kodek erősebben tömörít, mint a H.264, így jelentős mértékben lecsökkenthető a videók mérete.

A helyzet azért változhat, mert az MPEG LA korábban lemondott a HEVC-alapú streamingek licencdíjairól. Jan Ozer, a Streaming Learning Center munkatársa közölte, hogy nem tudja elképzelni, hogy az új csoport felbukkanása ne hatna ki a licencdíjakra, annak ellenére, hogy a HEVC Advance még nem hozta nyilvánosságra a licencfeltételeit. Amennyiben ez megtörténik, akkor ez a lépés az új kodek bevezetésével kapcsolatos terveket akár több hónappal is visszavetheti.

Dan Rayburn, a Frost & Sullivan elemzője kiemelte, hogy az új szereplő megjelenése komoly zavart okozhat a piacon. Az MPEG LA 27 szabadalomtulajdonos leírásait egyesíti, a HEVC Advance azonban a szétküldött sajtóanyagával számos tartalomtulajdonost elriasztott. Az utóbbiak közül többen is azt mondták neki, hogy mindez árt az üzletnek. A HEVC Advance viszont arra hivatkozik, hogy felgyorsítaná és egyszerűsítené a jelenlegi folyamatot, ráadásul számos szabadalomtulajdonos nem tagja az MPEG LA szervezetnek. A HEVC Advance csomagja tartalmazni fogja a Dolby, a General Electric, a Mitsubishi Electric, a Philips és a Technicolor szabadalmait.

A bejelentés azért is okozott zavart, mert arra röviddel az amerikai televíziós ágazat éves konferenciája előtt került sor. A vitából végül könnyen a Google profitálhat, amely már 2013-ban bejelentette a VP9-es nyílt tömörítési szabványt. Ez többek között a YouTube esetében is működik, ha a használt böngésző támogatja a VP9 alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ezzel konnyen labon lohetik magukat a szabadalomtulajdonosok. Ha a google azt mondja, hogy ingyen adja a VP9-et (es ingyen adja, mert nyilt szabvany), akkor elfordulhat hogy mindenki azt valasztja. Nem azert mert egyaltalan nem akarnak fizetni, hanem mert jellemzoen nem akarnak kesobb extra felteteleket latni es raadasul egyszerubb is egyetlen ceggel targyalni mint egy mindenfele szabadalomtulajdonosokat tomorito szervezettel.
  • Mertos #1
    Pénz alapú társadalom nem meglepő húzása, az érdekek megint a pénz felé fordultak.