Berta Sándor

Szétosztaná vagyonát Tim Cook

Az Apple vezérigazgatója az IT-ágazat egyik legjobban kereső menedzsere, aki azonban nem tartaná meg a pénzét.

Cook úgy döntött, hogy azután, hogy a most 10 éves unokaöccse elvégezte a főiskolát, amelyet ő finanszíroz, szétosztja a teljes vagyonát. Ezzel kapcsolatban konkrét elképzelése még nincs, jelenleg is dolgozik a koncepción. A kétségkívül komoly összeget mindenképpen jótékony célokra ajánlana fel, de nem akar egyszerűen csekkeket kitölteni és osztogatni. Az üzletember vagyona jelenleg 785 millió dollár, ebből 120 millió dollár van lekötve az Apple részvényeiben és további lehetősége van 665 millió dollár értékű részvény megvásárlására. Cook hozzátette, hogy már jelenleg is adakozik, azonban mindezt csendben teszi.

2011-ben 378 millió dollárral a jelenlegi vezérigazgató vezette a topmenedzserek fizetési listáját. Már akkor a pénz jelentős részét, 376,2 millió dollárt 1 millió Apple-részvénybe fektetett be. Voltak azonban megkötések, így például az, hogy az értékpapírok felét nem értékesítheti 2016, a másik felét pedig 2021 előtt.

A menedzser teljesen másként vezeti az Apple-t, mint Steve Jobs. Többek között lehetővé teszi, hogy más vezető munkatársak is szerepeljenek a nyilvánosság előtt, magas osztalékokat fizet a részvényeseknek és a társaság aktívan vásárolja vissza a saját részvényeit. Ugyanakkor míg Jobs szükségtelennek tartotta és éppen ezért elutasította a nagy felvásárlásokat, Cook 3 milliárd dollárért megvette a Beats Electronics céget. A váltás mindenesetre bejött, hiszen a Cantor Fitzgerald értékpapírház arra számít, hogy az Apple tőzsdei értéke nemsokára elérheti az 1 billió dollárt. Brian White, a Cantor Fitzgerald munkatársa úgy vélte, hogy ez 12 hónapon belül bekövetkezhet. Mindez akkor történik meg, amikor a részvények ára 180 dollárra emelkedik.

Személyes ismerősei szerint Cook nem inspiráló vezető, hanem olyan ember, aki működőképessé teszi a dolgokat. Alatta az eddigi agresszív technikai innovátor luxuscég egy sokkal inkább emberbarátibb szervezetté alakult át. Ugyanakkor az új vezető a lényegi dolgokon gyakorlatilag semmit sem változtatott. Az csak nemrég vált ismertté, hogy a haldokló Steve Jobs annak idején nem engedte, hogy kollégája, Tim Cook odaadományozza neki mája egy részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #22
    "Ö meg azért gyökér, mert kizárja a családját az örökségből."

    "...a most 10 éves unokaöccse elvégezte a főiskolát, amelyet ő finanszíroz..."

    Hol zárja ki? Konkrétan fizeti a rokona összes tanulmányát, ami nem két fillér ám! A többiek meg gyanítom nincsenek rászorulva illetve nem minden családban szokás az, hogy megdobunk mindenkit jó sok pénzzel, hogy ne kelljen szegényeknek dolgozni se.

    Legyen saját munkájuk és álljanak meg a saját lábukon - pont így a helyes.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2015.04.08. 13:40:45
  • Papichulo #21
    egy heti bérembe kerül egy iphone6.

    Az meg nem jelent szuksegszeruen sokat :)

    "APPLE IPHONE 6
    Induló ár
    62 750 Ft"
  • VolJin #20
    Nem tartom magam gazdagnak, de egy heti bérembe kerül egy iphone6. A kollégáim harmadának iphoneja van, ugyanennyinek Samsungja, a többi meg pont magasról leszarja.
    Szerintem az a szánalmas, aki egy hétköznapi használati tárgy birtoklása okán érzi valakinek magát.

    A legeslegszánalmasabb benned, hogy ennek a cikknek meg a hozzászólásaimnak köze sincs az applehez, de neked a rögeszméd hogy de van.

    Egy szinten vagy a cigány stricikkel, akik attól érzik valakinek magukat, hogy vastag az aranyláncuk.
  • VolJin #19
    "Sokkal hülyébbeket látok azok között akik a vagyonukkal nem tesznek lényegében semmit, csak annyit, hogy még nagyobbá váljon."

    Azok a nem hülyék.

    Ö meg azért gyökér, mert kizárja a családját az örökségből.

    "Nem biztos hogy gyökér. Honnan tudod, mire akarja szánni a pénzt?"

    Tényleg nem jön át, hogy mit írtam? Baromira nem számít, hogy mire akarja költeni. Mindegy, hogy buzifelvonulások támogatására vagy rákos kisgyerekekre. Gyökér, mert nem a családjára.
  • M2 #18
    A stílusodról is süt, hogy egy szánalmas, irigy kis lúzer vagy. Ez a te bajod a sikeres és gazdag emberekkel. Mint az Apple cuccokkal is, anyukádtól elkobzott nyugdíjából még részletre se kapod meg.
    Felétek mindenki lúzer?

    "kitagadja az örökségéből a hozzátartozóit"
    Megint a hazudozásod.
  • gforce9 #17
    Nem biztos hogy gyökér. Honnan tudod, mire akarja szánni a pénzt? Az övé. Tényleg költhetné a kutyája esküvőjére is. Gyanítom nem ez lesz. Az meg hogy ő miért döntött úgy ahogy ezer oka lehet. Miért kell leírni kapásből hülyének? Sokkal hülyébbeket látok azok között akik a vagyonukkal nem tesznek lényegében semmit, csak annyit, hogy még nagyobbá váljon.
  • Vol Jin #16
    Nem, kérlek az történt, hogy kihantoltad a megboldogult édesanyádat a kényszernyughelyéből, elvitted szobára és jól meg is basztad, de a hullamérgezéstől annyira dezorientált lettél, hogy hallucinálsz meg nem történt dolgokat.

    Miért kell ennek a nyomorult buzinak már megint belekevernie az apple márkamániáját mindenbe? Te bazmeg eret vágnál magadon, ha egy napig nem tudnál valakibe belekötni, hogy egy apple vs PC or android vitát generálj!

    Itt közlöm veled te buzikígyó, hogy nem erről van szó!
    Úgyhogy addig bazd telibe a jóédes kurva anyádat, ahányszor csak idenyögöd nekem, hogy de az apple miatt... Nem bazmeg nem amiatt. Ha esetleg az apple-t kritizálom egy másik blogban, akkor az majd direktbe lesz, és tök nyílt lesz, nem fogom tagadni.

    Itt pusztán azért tartok valakit gyökérnek, mert kitagadja az örökségéből a hozzátartozóit, hogy valami zenbuddhista megszállotságból szétosztogassa mindenféle vadidegennek. Amúgy eddig ez a fazon kifejezetten szimpatikus volt. Erre kiderül, hogy egy hülye gyökér fasz.
  • M2 #15
    Mert egy szánalmas, bunkó, tanulatlan, ingyenélő csóringer kis senki vagy, azért nem érted soha az értelmes emberek világát.
    Persze most sem sikerült.

    Elolvastad a címet, láttad hogy egy Apple főnök van a fényképen és már jöttél is fröcsögni, ennyi történt.
  • paby88 #14
    küldhet nekem is pár millát én eltudnám költeni
  • Vol Jin #13
    "Apple, és azt rühelleni kell, zsigerből. Ennyi."

    "De itt már okoskodnak, hogy nem így kellene. Agyuk?"

    Lényegtelen a koncepciója. Magát az elgondolását tartom megvetendőnek. Akinek normális emberi kapcsolatai vannak a rokonságával, annak eszébe sem jut mindent elosztogatni. Jótékonykodni jövedelemből kell, nem vagyonból. Hogy buziknak és feministáknak adja, vagy rákos betegeknek, az sem számít. Az, hogy bárkinek, az az elítélendő.

    Szerintem elég világosan leírtam, hogy mit gondolok, semmi szükségem arra, hogy egy apple mániás idióta a vitatkozási hóbortjának kedvéért fantom mondanivalót gyártson a soraim mögé, hogy a kedvenc hobbijának hódolhasson!

    Úgyhogy pofád befogod és kussolsz, vagy eltakarodsz máshová bloggolni, ahol kiélheted az applefan beálítottságod, vagy arra reagálsz, amit valóban írtam. Azt is mondhatod, hogy egy fasznak tartasz azért, amit írtam, de a jóédes anyáddal játszd el azt, hogy azért ugatsz nekem, amit nem írtam.