Berta Sándor

Az adatvédelemre épít a francia Qwant kereső

A francia kereső azzal kampányol, hogy nem tartja meg véglegesen a felhasználókról gyűjtött személyes adatokat.

"Megpróbálunk annyi magánszférát és biztonságot adni, amennyit csak lehetséges. Abszolút nem gyűjtünk személyes adatokat" - emelte ki Eric Léandri, a cég társalapítója a Qwant berlini bemutatóján. A szolgáltatás kizárólag egy sütifájlt használ és a felhasználói szokásokkal kapcsolatos információkat csak átmenetileg tárolja. A keresési eredmények mindenki számára egyformák, nincsenek olyan személyre szabott találatok, mint például a Google esetében.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung tesztelte az új szolgáltatást. E szerint a keresési eredményeket felvonultató oldalt több részre osztották fel és külön jelenítik meg a híroldalakról, a Wikipédiáról, valamint az online hálózatokról, például a Facebookról és a Twitterről; illetve az internetes vásárlásokból származó információkat. A Google egy személynévre való kereséskor elsőként általában az illető Twitter-csatornáját jeleníti meg, míg a Qwant esetében külön vannak csoportosítva azok a cikkek, amelyekben szerepel a név és külön jelennek meg a profilok vagy közösségi bejegyzések. A szolgáltatás összességében elsősorban az egyszerűbb keresésekre alkalmas.

Jean Manuel Rozan társalapító hangsúlyozta, hogy a Qwant eddig 3,5 millió eurót gyűjtött a befektetőktől. Bevételeket a szoftverek eladásából és a hirdetési linkekből szereznek. A Qwant legnagyobb vetélytársainak jelenleg a Duckduckgo, az Ixquick és a Startpage számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zserrbo #1
    Van már ilyen kereső, ha jól értettem a cikket: a DuckDuckGo. Bár egy negatívuma van, hogy nem lehet beállítani csak magyar nyelvű találatokat adjan ki, ha úgy akarom. Legalábbis én nem találtam meg.