Berta Sándor

Apple HealthKit - nem adhatók tovább az egészségügyi adatok

A kaliforniai cég igyekszik megelőzni az iOS 8 egyik funkciójával kapcsolatos adatvédelmi problémákat.

Az Apple által júniusban bemutatott iOS 8 operációs rendszerbe integrált HealthKit segítségével egyszerűen kezelhetők a különböző viselhető termékek által összegyűjtött fitnesz- és egészségügyi adatok. Az Apple azonban most megtiltotta, hogy a HealthKit rendszerében lévő információkat a fejlesztők továbbadják harmadik félnek, elsősorban az adatkereskedőknek és a reklámügynökségeknek - számolt be a hírről a The Financial Times és a The Guardian.

Elvileg lehetőség van arra, hogy bárki továbbítsa az adatokat egy orvosnak, akkor, ha valamelyik határértéktől eltérő dolgot tapasztal és ezért szükség van egészségügyi beavatkozásra. Az Apple viszont úgy ítélte meg, hogy változtatások kellenek, így egy magas vérnyomásban szenvedő betegnek biztos nem jelenik majd meg a készüléke képernyőjén egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer vagy készítmény reklámja.

A The Guardian ugyanakkor rámutatott, hogy egy kiskapu ennek ellenére is marad a rendszerben, ugyanis kutatási célokból bármikor továbbadhatók a különböző egészségügyi és fitneszadatok, igaz, erre kizárólag akkor kerülhet sor, ha a felhasználó ezt nyomatékosan engedélyezte. Az iOS 8 működéséhez minimum iPhone 4S okostelefonra, második generációs iPad vagy egy iPad mini táblagépre, vagy ötödik generációs iPod touch-ra lesz szükség.

Júniusban vált ismertté, hogy a Google is elindíthatja a saját fitneszszolgáltatását, amely az Apple HealthKit, illetve a Samsung Sami platformjának konkurenciája lehet. A platform összegyűjtené és felhasználhatóvá tenné a sport-karkötők, az okosórák, a lépésszámlálók és az okostelefonok segítségével gyűjtött információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #1
    Majd meghackelik, mint az iCloud-ot...