MTI

Egyre gyorsabban csökken a kínai munkaerő-állomány

Tovább csökkent a kínai munkaerő-állomány 2014-ben, a trend a jövőben folytatódik és gyorsul, csökkentve ezzel a kelet-ázsiai ország versenyképességét.

A kínai statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly 915,8 millió 16 és 59 év közötti lakos dolgozott az országban, 3,7 millióval kevesebb, mint 2013 végén. A 2012 óta mutatkozó trend hátterében demográfiai változások húzódnak, a kínai társadalom – az európaihoz hasonlóan – öregszik, a folyamatot az 1979-ben bevezetett, eredeti formájában családonként szigorúan egy gyermek vállalását engedélyező családpolitika gyorsítja. A munkaerő-állomány zsugorodása a jövőben gyorsulni fog, ahogyan ez máris megmutatkozik: 2012-2013-ban a dolgozók száma még a tavalyinál kisebb arányban, 2,4 millióval csökkent.

A Deutsche Bank egy korábbi elemzése szerint 2030-ban már csak 781,8 millióan, 2040-ben 743 millióan, az évszázad közepén pedig 650,9 millióan dolgoznak majd az országban. Az munkaképes korúak táborának csökkenésével párhuzamosan az idősek száma tavaly több mint 10 millióval nőtt, s immár 212,4 millió lakos 60 éves vagy afeletti, amely a teljes lakosság 15,5 százaléka. A trend segít a munkanélküliség növekedésének elkerülésében, ugyanakkor hosszú távon komoly gondokat okozhat – figyelmeztetnek a kínai sajtóban a szakértők.

Egyes iparágakban már most is munkaerő-hiány mutatkozik, ennek növekedése és a kínálat szűkülése miatt az emelkedő bérek ronthatják az ország versenyképességét. A kínai kormány az egykepolitika jelentős lazításával próbálja lassítani a trendet, második gyermeket ugyanakkor a vártnál is kevesebb pár tervez, tavaly a kedvezményezett 11 millióból mindössze egymillió pár jelezte szándékát – derül ki a statisztikákból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tarathiel2 #5
  Azt már ne várd tőle, ő csak jajgatni tud meg összeesküvés-elméleteket gyártani.
 • KopaszIsten #4
  Hm. Érdekelne mi lenne a megoldás szerinted.
 • halgatyó #3
  Az már 20 évvel ezelőtt sejthető volt, hogy a kierőszakolt egykézés egy társadalmi-gazdasági időzített bomba.
  Nem értem az országok vezetőit. Olyan nyilvánvaló tendenciákat nem látnak vagy szándékosan figyelmen kívül hagynak, amiket az utca embere is észrevesz és teljesen máshogyan csinálná. De az utca értelmesebb emberének nemhogy cselekvési lehetősége nincs, de a szava is el van némítva, hiába dumálhat, a tömegsajtó elhallgatja vagy egyenesen szembehazudja.

  A nyugat-európai országokban most érik be az elmúlt 40-50 év pusztító munkája. Mintha csak most kezdenének magukhoz térni az országok vezetésével (valakik által) megbízott hibbant rongyok (és akkor nagyon finoman fogalmaztam). De a folyamat (itt Európában) már nem állítható meg. Nekünk végünk.

  Kérdés, hogy a Kínai vezetésnek lesz-e elegendő AKARATA és belátása, hogy megmentsék az országukat. Nekik erre még TALÁN van elég idejük. HA most azonnal kezdenek cselekedni.
  Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2015.01.23. 15:56:59
 • Zombee #2
  20 év alatt őket is tönkreteszi az emelkedő munkabér.
 • paby88 #1
  na majd az indiaiak kipótolják őket