SG.hu

Kínát sejtik az amerikai posta elleni kibertámadás mögött

Kínai hackerek támadhatták meg az Egyesült Államok Postahivatalának számítógépes hálózatát, több mint 800 ezer alkalmazott adatait veszélyeztetve, beleértve a postahivatal vezetőjének adatait is.

Az érintett adatok között nevek, születési dátumok, társadalombiztosítási számok, címek is szerepelnek. Hivatalos források szerint a támadást szeptember közepén fedezték fel, arról azonban nincs információ, hogy kit gyanúsítanak az elkövetéssel. A hackertámadással kapcsolatos nyomozást az FBI vezeti – olvasható a The Washington Postban. Az Egyesült Államok Postahivatala által közzétett hír „Obama hétfőn Pekingbe érkezett” címmel látta meg a napvilágot, amely szerint az Egyesült Államok elnöke Xi Jinping kínai elnökkel találkozik az ügy megvitatása és egy gazdasági csúcstalálkozó céljából.

A kínai kormány következetesen tagad minden kibertámadással kapcsolatos vádat, jelezve, hogy a kínai törvények egyértelműen tiltják a kiberbűnözést. Kínát ugyanakkor a közelmúltban történt több kibertámadással is összekötötték, többek között a Munkaügyi Hivatal számítógépes hálózatának és az átvilágításokkal foglalkozó kormányközeli cég, az USIS rendszerének feltöréséért is felelősnek tartják.

A hírek szerint a USPS (USA Postahivatal) rendszerének támadását egy hozzáértő szereplő hajtotta végre, amely nem érdekelt az adatlopásban vagy a bankkártya adatokkal való visszaélésben. Az érintett adatok között nevek, születési dátumok, társadalombiztosítási számok, címek, a munkaviszonnyal kapcsolatos dátumok és egyéb információk is szerepeltek. A támadás valamennyi alkalmazott adataira kiterjedt. Az ügyfelek bankkártya adatait és a www.usps.com weboldalon folyó online vásárlások adatait ugyanakkor nem érinti az ügy.

A hazai szakértők óvatosságra intenek. Harold Teasdale, a QUADRON RENDSZER Kft. ügyvezetője szerint az eset jól példázza, hogy egy hackertámadás során mindenki célpont lehet. "A nagykormányzati, több ezer köztisztviselőt vagy közalkalmazottat foglalkoztató szervezetek éppen a méretük és a tevékenységük miatt fontosak. Tudjuk, hogy a fizikai és a kiberbűnözés ötvöződik, közelít egymáshoz. Ha igaz a hír, hogy több ezer kormányzati alkalmazott elérhetőségét lopta el a kínai kormány, könnyen elképzelhetővé válik, hogy ezzel "szárazföldi" operációkat, például informátorok beszervezését készíti elő."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!