MTI

Kína már nem jelent olcsó munkaerőt a cégeknek

A kínai bérek folyamatos emelkedése miatt az ország már nem élvez versenyelőnyt a munkaköltségek terén - állítja a Kína Társadalomtudományi Akadémia egy friss jelentésében.

Míg korábban Kína alacsony nyersanyagköltségei mellett leginkább olcsó és bőséges munkaerő-kínálatáról volt híres, ez a helyzet az elmúlt egy évtizedben jelentősen megváltozott - szögezi le az akadémia tanulmánya. Ennek hátterében számos ok húzódik meg. Legjelentősebb a bérek folyamatos emelkedése a kínai gazdaság gyors növekedésével párhuzamosan, valamint az, hogy a minimálbérek évente kétszámjegyű növekedést mutatnak - állítja a jelentés. A jelenlegi ötéves terv (2011-2015) legalább 13 százalékos emelkedés garantál - áll a vezetés terveiben.

Az állami szférában dolgozó városlakók éves átlagfizetése tavaly 51 474 jüant (2,11 millió forint) tett ki, a bányászatban dolgozóké 60 139 jüan (2,46 millió forint), a feldolgozóiparban aktívaké 46 431 jüan (1,9 millió forint) volt. Utóbbi 11,5 százalékos éves emelkedést jelez és messze túlszárnyalja a térség más országaiban hasonló állásokban munkát vállalók bérét - derül ki a statisztikai hivatal adataiból. Egy sanghaji kétkezi munkás például a burmai fővárosban dolgozó társa bérének hétszeresét kapja, a malajziai fővárosban élőnek legalább dupláját - derül ki egy összehasonlításból.

A bérek emelkedése mellett Kína drágulásához jelentős mértékben hozzájárul a munkaerő iránti belföldi kereslet fellendülése és a munkaerőpiacra belépő fiatalok arányának fokozatos csökkenése is. Egyes iparágakban már most is munkáshiány mutatkozik, mind a képzett, mind a képesítés nélküli dolgozókat illetően. Az Akadémia szerint a trend hosszú távon is fennmarad - a bérek emelkedésére a jövőben is számítani lehet, emellett a strukturális munkaerőhiány is fokozódik majd, melyek tovább csökkentik Kína vonzerejét a térség többi országával szemben.

A gazdasági szerkezetátalakítás szintén a drágulás irányába hat. Az exportorientált feldolgozóiparról a gazdaságpolitikai vezetés áthelyezi a súlypontot a belső kereslet fellendítésére. A vásárlási láz fellendülése a belföldi fogyasztói árakat is felfelé hajtja majd, azaz táplálja az inflációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ragnaar #5
  Lehet. Nem vagyok igazán tájékozott a témában csak ugye azt tudom, hogy rengeteg nyugati terméket gyártanak , gyártottak Kínában a költségcsökkentés miatt. Előbbutóbb pedig a kínai termékek is ugyanolyan versenyképesek lesznek szerintem mint a nyugatiak. Aztán ha a kínai gyártás már drága viszik ők is egy olcsóbb országba a gyártást.
  Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.12.17. 12:00:38
 • Cat #4
  Tajvan elég drága ország. Előbb jön Banglades, Laosz, Vietnám, Indonézia, stb.
 • Ragnaar #3
  Namost miért ne lehetne, hogy majd a kínai mobiltelefonokat 10 éves ingyen dolgoztatott kis tajvaniak rakják össze ? Így működik ez. Valamikor nekik is kell majd költséget csökkenteni. Pénzt ők se tudnak nyomtatni.
  Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.12.17. 09:48:30
 • Dluinet #2
  mi maradunk
 • gombabácsi #1
  :(
  akkor ki lesz most a rabszolgánk?