Gyurkity Péter

Nokia 215 - olcsó okos a Microsofttól

Internetezésre is alkalmas, igencsak olcsó telefont mutatott be a Microsoft.

A Nokiával kötött licencmegállapodás keretei között a Microsoft a cég márkanevét is használhatja, így a Lumia okostelefonok mellett a kifejezetten a belépő szintre szánt fejlesztéseket sem hanyagolják el. Ez utóbbiak közé tartozik a most bemutatott Nokia 215, amely egy igencsak egyszerű és olcsó eszközt kínál a vékony pénztárcával rendelkezőknek.

A telefon egyfajta hibridként is felfogható, hiszen hardveres specifikációja és a támogatott funkciók tekintetében a hagyományos mobilok és az egyre divatosabb okostelefonok között helyezkedik el. A kijelző mérete itt mindössze 2,4 hüvelyk, ehhez egy 0,3 megapixeles kamera, a szinte hihetetlenül pici 8 MB RAM, valamint egy legfeljebb 32 GB-os tárhelyet biztosító microSD kártya társul. Ezt Bluetooth 3.0, továbbá 2G-elérés egészíti ki, ez utóbbi révén pedig az adatsebesség az EDGE szabványhoz illeszkedik, vagyis a letöltés 236,8 kbps, a feltöltés pedig 85,6 kbps – nyilván ennek figyelembe vétele mellett ajánlható internetezésre a készülék, bár a speciális alkalmazások némileg javítanak a helyzeten.


Az Opera Mini böngészőként takarékosan bánik a sávszélességgel, ehhez pedig némileg lebutított Facebook, Twitter, stb. appokat kapunk, amelyek nem minden megszokott opciót kínálnak számunkra, pusztán a leglényegesebbekre fókuszálnak, lásd azonnali üzenetküldés és az értesítések megjelenítése. A teljes listán emellett MP3-lejátszó és FM rádió szerepel, de helyet kapott a készüléken egy beépített elemlámpa is, amely szintén inkább a hagyományos mobilokról lehet ismerős. A pontos fizikai méret ezúttal 116 x 12,9 x 50 mm, a súly 78,4 gramm, de a dual-SIM opció is elérhető lesz. A Microsoft 29 napos (illetve a dual-SIM esetén 21 napos) készenléti időt ígér, 20 óra beszélgetéssel. Külső alkalmazások telepítése nem lehetséges, ezt a Series 30+ szoftver ugyanis nem támogatja.

A telefon Európában még az első negyedévben megjelenik, ára 29 dollárnak felel meg, ami nyilván sokak számára vonzó lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #4
    Ez egy symbianos fos, kell a halálnak! Mondjuk nevezzük kisgyerek telefonnak, de ez a szánalom már egy általános iskolásnak se fog bejönni, mert hol az Angry Birds, stb.
    Utoljára szerkesztette: SanMaster, 2015.01.09. 10:40:47
  • zola2000 #3
    Legalább java2me progikat lehetnebtelepíteni, de hogy semmit...
  • norb82 #2
    Legalább a C5-00 szintjét hozhatná (az van most, és imádom) Az is valami hasonló elgondolás volt, okostelefon egyszerű bőrben ;) Csak van 3,2 (illetve újabb példányokban 5) mp kamera + a 0,3-as a frontoldalon, GPS, (2. generációban wifi is), meg symbianos alkalmazások...
  • Sir Cryalot #1
    brokiát a micbrosoft-tól