SG.hu

Titkosítja fájljainkat egy bitcoint követelő zsarolóprogram

A malware legutolsó változata legalább 40 000 rendszert fertőzött meg pár hónap alatt, leginkább európai országokban szedve áldozatait. Az ESET kanadai kutatói megvizsgálták az először az év elején megjelenő TorrentLocker nevű zsarolóprogram működését. A cég Win32/Filecoder.DI névvel illeti a TorrentLocker most elemzett verzióját. Az elnevezés a malware korai korszakából ered, hiszen a program ezt a “Bit Torrent Application” elnevezésű registry kulcs bejegyzést használta konfiguráció beállításainak tárolására. Az ESET összefoglalója szerint a TorrentLocker hét különböző módon terjedt és a telemetriai mérésnek köszönhetően kiderült, hogy a malware első nyomai 2014 februárjában bukkantak fel. A rosszindulatú program folyamatosan fejlődik, legfejlettebb változata augusztustól szedte áldozatait.

A zsarolóprogramnak ez a változata dokumentumokat, képeket és egyéb fontos fájlokat titkosít a felhasználó eszközén és váltságdíj fejében engedélyezi a hozzáférést a fájlokhoz. Jellegzetessége, hogy a váltságdíjat kizárólag virtuális valutában lehet kifizetni és akár 4 bitcoint (ez nagyjából 1180 euró vagy 1500 dollár) is követelhet. Az utolsó kampányban a TorrentLocker 40 000 számítógépet fertőzött meg és több mint 280 millió dokumentumot titkosított. A célzott országok zöme európai volt, de a fertőzés Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is megjelent. Szerencsére „csak” 570 áldozat fizette ki a váltságdíjat, így összesen 585,401 bitcoin ütötte a TorrentLocker mögött álló emberek markát.


“Azt gondoljuk, hogy a TorrentLocker mögött álló személyek ugyanazok, akik a Hesperbot nevű banki trójai család mögött álltak. - mondta Marc-Etienne M. Léveillé, az ESET kanadai kutatója. „A TorrentLocker-ben a támadók reagáltak az online biztonságtechnikai jelentésekre, hiszen megkerülik az ilyen típusú kártevők felismerésére szolgáló eljárásokat és megváltoztatták az AES (Advanced Encryption Standards) titkosítási módszerüket CTR-ről (Counter mode) CBC típusúra (Cipher block chaining mode), annak hatására, hogy ismertté vált egy módszer a kulcsfolyamuk megszerzésére. Ennek következtében a TorrentLocker áldozatai már nem tudják visszaállítani a dokumentumaikat az elkódolt fájljaik és az egyszerű szöveges állományának kombinálásával megszerzett kulcsfolyam segítségével.”

A későbbi áldozat egy fertőzött dokumentumot tartalmazó kéretlen e-mailt kap. A mellékelt fájl megnyitása általában egy ki nem fizetett számlát, csomagok nyomon követését vagy kifizetetlen gyorshajtási büntetést tartalmaz. Az e-mail hitelességét erősíti, hogy az áldozat közvetlen környezetéből származó üzleti vagy kormányzati honlapokat utánoz. Ha olyan áldozat olvasta az emailt, aki nem a célországból kattintott a linkre és kezdeményezte az oldal letöltését, akkor automatikusan a Google search oldalra irányította a kártevő. „Az áldozatok becsapásának érdekében a támadók CAPTCHA képeket is illesztettek a levelekbe, így keltve hamis biztonságérzetet.“ – magyarázza Léveillé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!