MTI

Az internetadó-tüntetésről tárgyalt a nemzetbiztonsági bizottság

A vasárnap este a fővárosban tartott internetadó elleni tüntetésről kapott tájékoztatást kedden az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága. A testület tagjai eltérően értékelték a zárt ülésen elhangzottakat.

Az internetadó elleni vasárnap esti budapesti tüntetés végén a szervezők a Hősök terén elköszöntek a demonstrálóktól, a tüntetők egy része azonban a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz ment. A székház több ablakát bedobták, több helyen a redőnyöket is megrongálták, kidöntötték a kerítés egy darabját, és többen felmásztak a székház földszinti erkélyére. A Fidesz székházánál történtekkel összefüggésben a rendőrség hat embert vett őrizetbe garázdaság miatt. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a keddi ülés után, ahol Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára és Papp Károly országos rendőrfőkapitány adott tájékoztatást, újságíróknak azt mondta: a vasárnap este történtek értékelése még folyamatban van, így nagyon sok kérdésre még nem kaptak választ.

A szocialista politikus kiemelte, hogy a szervezők békés demonstrációra készültek, az erőszakos cselekményekkel kapcsolatban őket nem terheli felelősség. Az erőszakos cselekményekért azoknak kell felelni, akik azokat elkövették - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy pártpolitikához köthetők-e az őrizetbe vett emberek, az MSZP-s elnök azt mondta: erre nincs adat. A szocialista politikus szavai szerint azt sem lehet pontosan tudni, hogy van-e összefüggés a korábbi tüntetések résztvevőivel. Arra válaszolva, hogy voltak-e provokatőrök a tüntetésen, Molnár Zsolt annyit mondott: ez a forgatókönyv sem kizárható ki.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke ugyanakkor azt hangsúlyozta: "a hat letartóztatott egyértelműen köthető előző tüntetések szervezéséhez, lebonyolításához, vagy épp "bizonyos erkélyeken" történt "tornamutatványokhoz", s az is egyértelmű, hogy a ők a "liberális baloldalhoz köthető személyek". Emellett az is egyértelművé vált: nincs bizonyíték arra, hogy a Fidesz székháznál szervezetten futballhuligánok randalíroztak volna.

A politikus szerint "korrekt és kimerítő tájékoztatást kaptak" az ülésen. Kitért arra is, hogy a rendőrfőkapitány felhívta a figyelmüket egy olyan jogszabályhiátusra, amelyet eddig a gyülekezési törvény nem kezelt. E szerint ha a rendező már észleli, hogy "gázos lesz a történet", esetleg abban közre is működött, de a rendezvény eredetileg tervezett befejezése előtt, azt mondja hogy véget ért a rendezvény, a felelősséget az államra, vagyis a rendőrökre hárítja át. Ennek kezelésére viszont sem felhatalmazása, sem megfelelő eszköze nincs a rendőrségnek. Ezt a problémát a fideszes politikus szerint a parlamentnek kell orvosolnia. Németh Szilárd úgy véli tüntetés szervezői "elengedték a tüntetők kezét", elmenekültek a felelősség elől.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja elhamarkodottnak nevezte a véleménynyilvánításokat, úgy véli a tüntetés ügyében további vizsgálatra, bizottsági ülésre van szükség. Az LMP-s politikus szerint nem megengedhető, hogy egy rendezvény erőszakba torkolljon. Ezzel együtt arra figyelmeztetett, hogy senki ne mossa össze a vasárnap este történteket. Szél Bernadett szerint vasárnap este rengeteg ember kiment egy békés tüntetésre, hogy politikai véleményét kinyilvánítsa. Ezt a rendezvényt a Hősök terén lezárták - mondta Szél Bernadett, kiemelve: ami a Fidesz-székháznál történt az már nem annak a tüntetésnek a része volt.

Kérdésre válaszolva elmondta: az LMP politikusai az internetadó bevezetése ellen kedd estére tervezett fővárosi megmozduláson is részt vesznek. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy békés formában nyilvánítsa ki véleményét. Papp Károly országos rendőrfőkapitány a bizottsági ülés után csak annyit mondott: a rendőrség törvényesen és szakaszerűen hajtotta végre feladatait. A kedd estére tervezett tüntetést is a szükséges eszközökkel biztosítani fogja a rendőrség - tette hozzá. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén Szél Bernadett azt is kezdeményezte, hogy az amerikai beutazási tilalom, illetve a korrupciós ügyekkel összefüggésben a testület előtt nyilatkozzon Vida Ildikó, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) elnöke.

Molnár Zsolt, a bizottság elnöke azt mondta: támogatja ezt a kezdeményezést. Jövő hétre össze is hívja az ülést, amelyen a NAV - köztük Vida Ildikó, és a Nemzeti Védelmi Szolgálat képviselőitől kérnének tájékoztatást a korrupciós ügyekkel, illetve az Egyesült Államokba való beutazási tilalommal kapcsolatban. Molnár Zsolt ugyanakkor hozzátette: ő javaslatot tesz a napirendre, annak elfogadásáról, viszont a testület többsége dönt. Így a kormánypárti képviselőket terheli a felelősség - mint a szocialista politikus fogalmazott - hagyják, hogy az igazság kiderüljön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!