MTI

Kínában népszerűsíti a Facebookot Mark Zuckerberg

A Facebook már itt van Kínában - jelentette ki Mark Zuckerberg Pekingben, utalva arra, hogy a cége kínai vállalatokat népszerűsít a külföldi piacokon.

A neves Tsinghua Egyetemen tartott fórumán azonban a közösségi oldal blokkolásának kérdése közvetlenül nem került szóba, helyette csütörtöki sajtóbeszámolók azt emelik ki, hogy a Facebook társalapítója nagyjából fél órán át tudott kínaiul társalogni. Zuckerberg a fórumon kitért azok elől a megjegyzések elől, amelyek utaltak arra, hogy a közösségi oldal - hivatalosan - nem elérhető a kelet-ázsiai országban. Elmondta viszont, hogy a cég megvetette a lábát Kínában és arra törekszik, hogy a világ "Kínán kívüli része" kapcsolatot találjon ehhez az országhoz és vállalkozásaihoz. Példaként meg is említette a Lenovo kínai számítástechnikai vállalatot, amely Indiában hirdeti magát a Facebookon.

A 30 éves Zuckerberget a napokban beválasztották a Tsinghua közgazdaságtudományi és menedzsmentképző főiskolájának tanácsadó testületébe. Az erről szóló hírt meg is osztotta Facebook oldalán. Arról is beszámolt, hogy találkozóján a diákokkal a világgal való kapcsolatról, az internet.orgról és a Facebook kezdetének időszakáról esett szó. A vezető négyszer járt már Kínában és több nagyvárost is felkeresett, az internet népszerűsítését célozta meg mostani körútjával, mondván, a világháló "munkalehetőségeket teremt és elősegíti a gazdasági fejlődést".


A tudósítások jelentős terjedelmet szentelnek Zuckerberg érdeklődésének Kína és a kínai nyelv iránt. Az egyetemi fórumon kérdésre válaszolva elmondta: 2010-ben kezdett el kínaiul tanulni elsősorban azért, mert választottja, Priscilla Chan Amerikában született kínai, akinek a nagymamája csak kínaiul tud és a családban kínaiul beszélnek. Azt is mondta, hogy Kínát nagyszerű országnak tartja és a nyelv elsajátításával többet tud meg a kultúrájáról. A harmadik ok, amiért a kínai nyelvet választotta, az az - jegyezte meg - hogy szereti a kihívásokat.

Megfigyelők úgy vélik, a Facebook vezére okosan egyengeti az utat ahhoz, hogy előbb vagy utóbb a közösségi oldal ismét megnyílhasson a világ legnépesebb országában, egyben legnagyobb piacán, miközben tehetős hirdetőket toboroz. Az amerikai alapítású közösségi oldalt a Twitterrel együtt a súlyos áldozatokkal járó 2009-es hszincsiangi zavargások óta blokkolják a kínai hatóságok. E közösségi oldalak - csakúgy mint más, elvben elérhetetlené tett lapok - így csak a nagy kínai tűzfal technikai megkerülésével érhetők el a szárazföldi Kínában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MasterMason #2
    Jajj te kis cukker te kis demokrata, hát ahogyan csontig nyalsz a kínaiaknak az egyszerűen káprázatos. Pártkönyvet megkaptad?!
  • zola2000 #1
    Japánban nincs tiltva a facebook, mégis mindenki inkább a mixit használja, meg kelet ázsiában úgy ahogy van a -szintén amcsi- twitter népszerűbb mint a facebook (a twitter japánban is megy)

    illetve kelert ázsia szerte bár nincs tiltva de a viber helyett a japán linet használják ... indonéziában bár a facebookon 26 millióan likeolták a jkt48at, de nem a youtubeon vannak fennt (nemtudom melyik videomegosztó népszerű ott, mert a youtube megy onnan)

    Jó, ez csak pár kiragadott példa volt, de a lényeg az, hogy nem biztos hogyha megszűnne a blokád akkor a kínai netes cégeket ugyanolyan könnyen tönkretennék az amerikaiak mint az európaiakkal tették (mert kelet ázsia más részein sem tudták) bár a kínai kormány helyében még fenntartanám a blokádot, mert gazdaságilag az jót tehet ha nem törnek be még egy ideig a külföldi szolgáltatások.