Berta Sándor

Eladta chipgyártó részlegét az IBM

Amint arra a korábbi hírek alapján számítani lehetett, az IBM megvált az üzletágától.

A konszern bejelentette, hogy eladja a chipgyártó részlegét, amelyet a Globalfoundries vásárolt meg. A megállapodás alapján a Globalfoundries továbbra is ellátja majd chipekkel az IBM szervereit. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a társaság hozzáférést kap az IBM szellemi tulajdonához, ráadásul további 1,5 milliárd dollárhoz is hozzájut. A bejelentést megelőző órákban a Bloomberg és a The Financial Times már megszellőztette az üzletet.

A Globalfoundries mögött egy Abu-Dzabiból származó állami befektetési alap áll, amely 2009-ben alakult és akkor átvette az AMD chipjeinek gyártását is. Mindenesetre ahhoz, hogy a New Yorkban található East Fishkill üzem képes legyen elkészíteni az új chipgenerációkat, fel kellene újítani és mindenképpen alapvető változtatásokra lesz szükség.

Ugyanakkor az IBM folytatni akarja a korábban bejelentett chipfejlesztési programját. A lépéssel a vállalat az AMD, az Apple, az ARM és a Qualcomm példáját követi. A Globalfoundries exkluzív partnerként hozzáférést kap majd a legújabb fejlesztésekhez. A megkötött megállapodás tíz évre szól. Az üzlet keretében az IBM 5000 alkalmazottja lesz a Globalfoundries dolgozója. A kooperációnak köszönhetően a gyártó a jövőben képes lesz 10, 14 és 22 nanométeres gyártási eljárással is chipeket készíteni. Az East Fishkill mellett az Essex Junction is a Globalfoundries tulajdonába kerül. A társaság 2015-ig 10 milliárd dollárt fektet be, az összeg nagy részét a New York-i üzembe.

Az már februárban kiszivárgott, hogy az IBM eladhatja a chipgyártó részlegét és az egyik lehetséges vevőjelölt a Globalfoundries. Majd júliusban arról írtunk, hogy a konszern a következő öt évben hárommilliárd dollárt fektetne be chipgyártási technológiák kifejlesztésébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    Az IBM régóta szolgáltató cég, nem pedig hardvergyártó. Pont, hogy nagyon okosan csinálják, mert vasat bárki tud gyártani (de a kínaiaknál senki olcsóbban!), viszont ami azon fut, az annak előállításához szükséges tudást borzasztóan nehéz felépíteni.
  • kvp #1
    Az IBM gyakorlatilag kivonul az IT szegmensbol, raadasul ugy, hogy a tudasat is atadja egy masik cegnek, sot mindezt joreszt ingyen. Ha mar nem gyartanak se pc-t, se szervert, se chipeket, se szoftvert, akkor mit fognak gyartani? Mert szolgaltatasban sem igazan jok. Igy csak megszunni lehet...