Berta Sándor

Illegális állami segítséget kapott az Apple Írországban?

A dolgok jelenlegi állása alapján nehéz helyzetbe kerülhet Európában a tengerentúli társaság.

Az Európai Bizottságtól kiszivárgott információk szerint a testület egyre inkább illegális állami támogatásként kezeli azt a gyakorlatot, hogy az Apple - a kedvező helyi adókulcsoknak köszönhetően - alig adózott a bevételei után. Mindez oda vezethet, hogy az óriáscégnek több milliárd dollárt kell visszafizetnie. Egyelőre hivatalos vizsgálati eredmény még nincs, de a végső döntés aligha fog eltérni a kiszivárgott állásponttól.

Írország rendkívül népszerű befektetési és adózási célpont, ami elsősorban arra vezethető vissza, hogy a társasági adó csupán 12,5 százalékos. Nem véletlen, hogy számos amerikai IT-óriás a szigetországban jegyeztette be az európai székhelyét. Az Apple ugyanakkor további kedvezményként nem 12,5 százalékos kulccsal adózott, hanem csupán 2 százalékossal, a vállalat ráadásul több mint két évtizeden keresztül élhetett ezzel a lehetőséggel. Mind Írország, mind pedig az Apple visszautasította, hogy a gyártónak különleges feltételeket biztosított a helyi kormányzat.

Az Apple az elmúlt tíz évben Ausztráliában minden 1000 dollár nyereség után csak 50 cent adót fizetett és ezáltal összesen 8,9 milliárd ausztrál dollár adózatlan nyereséget mentett ki Ausztráliából Írországba. Júniusban vált ismertté, hogy az Európai Unió vizsgálja a társaság adózási gyakorlatát. Emellett a G20 pénzügyi vezetői is véget vetnének a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Csalásokkal a háttérben könnyen veri a mellét, hogy óriási a készpénz-állománya.
    Egyszerűen a demokratikus kapitalizmus nem működik. Ha egy cég eléri a kritikus méretet, akkor azt már nem lehet megállítani, felvásárol mindenkit.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2014.10.01. 15:11:08
  • MsUser #1
    Szegény Apple csak azért kerüli az adófizetést mert kicsike haszonkulccsal adja a készülékeit, amik viszont köztudott vezető csúcstechnológia, hmm.. vagy nem?