Gyurkity Péter

Szupergyors mobilchippel jelentkezik a MediaTek

A tajvani gyártó két nyolcmagos fejlesztést is bemutatott, ezekkel a csúcskategóriában élezné a versenyt.

Külső források néhány nappal ezelőtt számoltak be arról, hogy a MediaTek hivatalosan is lerántotta a leplet az MT6595 típusú fejlesztéséről, amely elsőként támaszkodik az ARM big.LITTLE architektúrájára, ahhoz pedig LTE-támogatást, valamint további kellemes jellemzők megfelelő módon történő kezelését társítja. Ehhez az MT6795 csatlakozik, immár 64 biten, valódi nyolcmagos felépítéssel.

A MediaTek az utóbbi időben komoly akadályokba ütközött, mivel még a régió egyes gyártói is a Qualcomm Snapdragon chipekre álltak át, hogy a vásárlóknak megfelelő csúcskategóriás élményt biztosítsanak. Ezt igyekeznek most ellensúlyozni az új fejlesztések piacra dobásával, amelyek közül az MT6595 négy Cortex-A17 és négy Cortex-A7 magot, alacsony fogyasztást, Cat 4 dual-mode LTE-elérést, a 2560 x 1600 pixel felbontás, a 20 megapixeles kamerák, valamint a Bluetooth 4.0 LE, a WiFi és a GNSS támogatását kínálja, a vezetéknélküli töltés lehetőségével. A külső érdeklődők különösen izgatottá váltak a chip bemutatása kapcsán, hiszen ebből kiderült, hogy az AnTuTu benchmark programban 47 ezer pontot ért el, ami mindenképpen kiemelkedő.

A cég eközben egy második példányt is bemutatott, ez MT6795 típusjelzéssel fut majd be. Itt már a valódi nyolcmagos felépítést, a legfeljebb 2,2 GHz-es órajelet, valamint a 64 bites architektúrát emelik ki, ami nyilván csúcskategóriás élményt biztosít majd, Legalább ilyen fontos azonban a kétcsatornás LPDDR3-memória, a már említett felbontás, az FDD és TDD LTE-elérések, a 802.11ac WiFi, a 4K UHD videók rögzítésének, valamint a vezetéknélküli töltés támogatása, amelyek szintén a chip csúcskategóriás mivoltát hivatottak hangsúlyozni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a telefongyártók mikor dobják majd piacra az ezen processzorokra támaszkodó készülékeiket, de erre nyilván nem kell majd sokat várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gery13 #2
    ez soc, sok köze van a támogatáshoz.

    arra mondjuk kiváncsi lennék hogy a nagyobb cégek SONY, SAMU, HTC, Alcate, Motorolastb... mikor fogja kicsapni a forráskódot, és akkor elkezdődik az e-őénisz párbaj. O.C téren...
  • Vol Jin #1
    Mi köze van egy processzornak a vezeték nélküli töltéshez?