HENT hírlevél

Terjednek az Amazonon a hamis USB flash meghajtók

Az elmúlt néhány évben az eBay-t már elöntötték az olcsó pendrive-ok és memóriakártyák, amelyek tizedannyiba kerülnek, mint egy bolti kereskedőnél. Valójában ezek többsége csak meghackelt pendrive, amelyeken mindössze 4Gb tárhely van. Ahogyan a hamis márkás termékeknél szokás, ezek is lemásolják a nagy neveket, azok megjelenését és csomagolását, mint, amilyen például a Kingston, a SanDisk vagy a Toshiba.

Egy dolog közös a nagy kapacitású USB pendrive-ok, memóriakártyák és SSD-k esetében: a költségek nagy részét a NAND flash memória teszi ki. Márkától függetlenül hasonló árban vannak az azonos kapacitású készülékek - írja a myce.com. A hamis termékek úgy működnek, hogy a feltört firmware a valós kapacitást használja, ami elég ahhoz, hogy a legtöbb vásárlót meggyőzze. Azonban amint megtelt ez a kapacitás, a meghajtó vagy felülírja a létező adatokat, 0 tartalmú fájlokat hoz létre, vagy valamilyen hibaüzenetet ír ki. Sajnos a felhasználó csak akkor jön rá, hogy valami nincs rendben, amikor megpróbálja elérni a meghajtón levő fájlokat, és nem tudja őket megnyitni.

Bár maga az Amazon eredeti termékeket árul, a piacán árusítók közül néhányan egyértelműen hamis termékekkel kereskednek. Míg egy 256 GB-os eredeti meghajtó 90 fontba kerül, a gyanús termékek 13 fontért vásárolhatóak meg. A legtöbbször szerepel a felhasználói visszajelzések között, hogy a termék hamis. Érdemes a gyártó honlapján megnézni, hogy a kérdéses termék valóban létezik-e, sok esetben ugyanis már itt kiderülhet a csalás. Mivel az Amazonon keresztül árult flash meghajtók nagy többsége eredeti, árulkodó lehet a túl alacsony ár. Az amerikai oldalon például rengeteg 20 dolláros, 128 GB kapacitású pendrive található.

Mielőtt bármilyen új USB-s flash meghajtót használnánk, még akkor is, ha megbízható helyen vásároltuk, érdemes letesztelni annak teljes kapacitását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #2
    én vettem az egyik kínai kereskedőoldalon egy gyanúsan olcsó 32 Gigás toshiba pendrive-ot... és eredeti volt, tényleg 32 gigás :)) ellenőriztem is teleírással.
  • KRTuning #1