Berta Sándor

A WhatsApp felvásárlását vizsgálja az EU

Az Európai Unió illetékesei azt tanulmányozzák, hogy az üzlet miként hatna a piacra.

A Facebook februárban szerezte meg 19 milliárd dollárért a szolgáltatást és május végén közölte, hogy az EU engedélyét kérik a tranzakcióhoz. A WhatsApp felvásárlását az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) már engedélyezte, de a Facebook azt szeretné, ha Brüsszel is hasonlóképpen cselekedne, mert így elkerülhetné az európai uniós tagországokban a későbbi versenyhivatali vizsgálatokat. Az EU eleget tesz a kérésnek, ezért arra kíváncsi, hogy mit szólnak az üzlethez a Facebook, illetve a WhatsApp konkurensei.

Az Európai Unió kartellügyi hivatala eredetileg nem akart foglalkozni a tranzakcióval, de a Facebook kérése miatt megváltoztatta az álláspontját. A The Wall Street Journal cikke szerint a vizsgálat már folyamatban van. A két cég vetélytársainak ki kell fejteniük a véleményüket a várható hatásokról, a megkeresett vállalatoknak nem csupán a szakmai, hanem az adatvédelmi kérdésekre is reagálnia kell. Ez utóbbi oka, hogy az EU szeretné megakadályozni, hogy a fúzió miatt olyan szereplő jelenhessen meg a piacon, amely az adatokat tekintve monopolhelyzetbe kerül.

Eddig két megkérdezett vállalat fejtette ki az aggályait; leginkább attól tartanak, hogy az üzlet miatt teljesen kiszorulhatnak a közösségi szolgáltatások piacáról. Egyes európai távközlési cégek szintén ellenzik a tranzakciót. Jose Luis Buendia, az EU versenyhivatalának korábbi munkatársa kiemelte: az Európai Bizottság azt is megvizsgálja, hogy a felvásárlás után ingyenes marad-e a WhatsApp.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!