SG.hu

Itt a Thunderbolt 5

Az Intel ma bejelentette a Thunderbolt 5 szabványt, amely akár 120 Gbps sebességet, 540 Hz-es játékmonitorok elméleti támogatását, 240 wattos töltési teljesítményt és még sok mást ígér. Bár a specifikáció már hivatalos, a kiegészítők és a Thunderbolt 5-öt támogató személyi számítógépek csak 2024-ben debütálnak majd.

A Thunderbolt 5 az USB4 v2 szabványra épül, ezért mind a korábbi Thunderbolt szabvánnyal, mind az USB korábbi verzióival kompatibilis lesz. Míg a Thunderbolt 4 legfeljebb 40 Gbps sebességet támogatott, addig a Thunderbolt 5 akár 120 Gbps sebességgel is képes lesz adatokat továbbítani Bandwidth Boost módban, mely üzemmód nagy sávszélességű kijelzőt igényel; egyébként a Thunderbolt 5 80 Gbps sebességet támogat. A szabvány arra lett kitalálva, hogy egy laptophoz több kijelzőt is csatlakoztatni lehessen, akár három 144 Hz-en működő 4K monitort is ki tud szolgálni. (A Thunderbolt 4 esetében két 60 Hz-re korlátozott 4K monitor volt a csúcs.)


Az 540 Hz-es panelek támogatása a játékcélú felhasználást célozza, de külső GPU-k működését is lehetővé teszi az itt kínált jobb sávszélesség a PCI Gen 4-nek köszönhetően. Az akár 240 wattos támogatás azt jelenti, hogy a játékos laptopok gyártói dönthetnek úgy, hogy a jövőbeni eszközökbe nem építenek külön tápcsatlakozót. A Thunderbolt 5 támogatni fogja a DisplayPort 2.1-et is.

"A Thunderbolt 5 iparágvezető teljesítményt és képességeket biztosít a számítógépek monitorokhoz, dokkolókhoz, tárolókhoz és más eszközökhöz való csatlakoztatásához" - mondta Jason Ziller, az Intel ügyfélkapcsolati részlegének általános igazgatója. "A Thunderbolt ma már a mobil PC-k csatlakoztathatóságának mainstream portja, és a Thunderbolt 5 által nyújtott következő generációs teljesítmény még több képességet biztosít a legigényesebb felhasználók számára."
*

A Microsoft szorosan együttműködött az Intellel az USB4 windows támogatásának kidolgozásában és a Thunderbolt 5 is teljes mértékben megfelel az USB 80 Gbps szabványnak. Az Intel a sávszélesség növelését egy új jelátviteli technológiának, a PAM-3-nak köszönhetően érte el, amelyet az USB4 v2 is támogat. A technológiát támogató első kiegészítők dokkolók, monitorok és külső tárolók lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csulok0000 #9
  Ezek nem azért készülnek, hogy minden jöttment azonnal 3x 4k monitort dugjon a jövőre megvásárolt notebookjára. Ez inkább csak demonstráció, hogy erre is jó lesz a sávszél, és hogy ők már most kijöttek egy ilyen technológiával. Ha a gyártó olyan hardvert rakna össze ami tudja és használja is ezt a teljesítmény, arra nem lenne nagy dolog +2 vezérlőt integrálni. Ahol meg valóban fontos, hogy minél kevesebb chip és csatlakozó foglalja a helyet, ott pont nem a 3x 4k monitor lesz az igény...

  A teljesítmény növelés meg egy állandó igény. Sokat segít már most is, hogy egyetlen kábellel és egy erősebb töltővel szinte bármit tölthetünk, ami éppen a kezünkbe kerül.
  Utoljára szerkesztette: csulok0000, 2023.09.14. 12:57:56
 • mortep #7
  A szabványt nagyon sokan használják arra, hogy egyetlen kábellel megoldanak minden bekötést: töltést, monitorokat, perifériákat. Ha a port nem képes ezeket megfelelő sávszélességgel kiszolgálni, akkor borul az egész...
 • kvp #7
  A daisy chain kesleltetese implementacio fuggo. Van ami csak par byte-nyi, van ami joval tobb.

  Viszont dual 4k-s VR szemuveghez a 60 Hz az nagyon keves volt.
 • Tetsuo #6
  Milyen késleltetése lehet a daisychaines videóknak? Mert annak idején a Fire Wire-ra is mondták, hogy simán elbírja a daisy chaint, mégis a latency miatt kerülendő volt, legalábbis (av-)szerkesztő stúdiókban.
 • Szefmester #5
  Ellenben cseszheted az egészet, ha a kábeled nem tudja kiszolgálni a hubot amivel meghajtanád a kijelzőket.
  Fogj egy USB3-as portot, dugj bele egy 4es hubot (mind usb3). Majd egyszerre kezdj el rá másolni. Fogsz tudni másolni? Fogsz... Teljes tempóval? Soha.

  Nem mellesleg ez nem csak a kanócról szól, hanem a vezérlőchipről. Hiába fogsz egy ilyen kábelt és dugod be egy régebbi szabványba, nem fog szárnyalni a rendszer.
 • Diopapa #4
  Pl Daisy Chain-el simán. Nekem melóban 3 monitor van így sorbakötve. https://www.dell.com/support/kbdoc/en-us/000128707/how-to-daisy-chain-multiple-monitors-using-displayport-multi-stream-transport-mst
 • repvez #3
  Ez egy HUB, ez nem a tunderbolt miatt van.
  ugy értem, hogy az USB-re is lehet olyan HUB-ot tenni, amire akár LAN portot Több USB portot kártaolvasot és más csatlakozokat lehet tenni akár egyszerre is.DE mégse reklámozzzák az USB-t, hogy egyzserre tudsz rákötni routert pendrivot meg SD kártyát és még tölteni is tudsz.
  Ezt a HUB tudja ,de nem az az egy csatlakozo és nem egyetlen kábel.
 • Cat #2
 • repvez #1
  A szabvány arra lett kitalálva, hogy egy laptophoz több kijelzőt is csatlakoztatni lehessen, akár három 144 Hz-en működő 4K monitort is ki tud szolgálni.

  hát a kábelnek csak egy bemenete és egy kimenete van vagy készül belöle 3 fejü is? mert ha nem akkro olyan mindegy, hogy ki tud e szolgálni 3 at, ha ahhoz 3 csatlakozo pont kell a laptopon és 3 kulon kábel, vagyis akkor elég lenne csak egy monitort támogatni és akkor annyi kábellel lehetne amennyi monitor van .
  Sztem ez igy logikus és a gyakorlat is ezt fogja mutatni. Máshogy nem tudom, hogy lehetne egy csatlakozobol egy kábelen 3 kijelzöt meghajtani