Gyurkity Péter

A Windows Phone helyett a 4G-re fókuszál a MediaTek

A cég idén nem dob piacra a platformot támogató chipkészleteket, a 4G-t ennél fontosabbnak tartják.

Tajvani iparági források számoltak be arról, hogy a szigetország kiemelt szerepet élvező gyártója várhatóan nem dob majd piacra olyan chipkészleteket, amelyek kifejezetten a Windows Phone szoftver támogatásának céljával jelennének meg. Ehelyett a negyedik generációs hálózatok megfelelő alkalmazására fókuszálnak, míg riválisuk esetében ettől eltérő a helyzet.

A MediaTek idén egy több mint 10 ezer főből álló kutatás-fejlesztési csapatra támaszkodhat, ám még ez sem teszi lehetővé számukra, hogy egyszerre több kiemelt területen nyomuljanak előre. A harmadik negyedévben a tervek szerint két 64 bites chipet mutatnának be, emellett pedig megkezdik a 4G-elérést támogató négy- és nyolcmagos chipek piacra dobását is, mivel arra számítanak, hogy a 4G népszerűségének terjedése Kínában is megfelelő ütemű lesz - természetesen a 3G-ről sem feledkeznek meg, hiszen az olcsó készülékek piaca igencsak méretesnek mondható a régióban.

A Qualcomm egy ettől eltérő stratégiát követ, hiszen ők a QRD (Qualcomm Reference Design) keretében a rivális, eddig nem sok sikert arató szoftveres platformot is igyekeznek támogatni. A program az eltérő okostelefonok gyorsabb és kényelmesebb kialakítását teszi lehetővé, itt a külső partnerek és gyártók feladata is leegyszerűsödik, ezzel pedig elméletileg a platform esélyei is megugranak. Emellett a nyolcmagos kialakítással érkező Snapdragon 615 sorozatgyártása is beindul, de az év vége előtt számíthatunk az immár 64 bites változatok megjelenésére is.

Ezek között szerepel majd a nyolcmagos Snapdragon 810, valamint a hatmagos 808 is, kifejezetten a csúcskategóriás okostelefonokhoz, a TSMC 20 nanométeres gyártástechnológiáját felhasználva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Namelesske #3
    Kinek kell a csöves SOC-jük... Snapdragon ér valamit csak...
  • Gery13 #2
    ez mind oké, ha nem lenne kicsit komolyabb a mediatek a qualcommnál.
    nézzél statisztikát, mennyire előrébb járnak a dolgokban.
  • eszim #1
    A Windows Phone csak qualcomm soc-on fut, így elég értelmezhetetlen a cím is.
    A Mediatek 2012-es összesen 7000 dolgozójából, idén 10 ezer kutat-fejleszt, miközben a sokszorta nagyobb Qualcommnál dolgoznak 31 ezren ...