MTI

Próbaüzemben a szegedi utastájékoztató rendszer

Megkezdődött Szegeden a több mint száz busz-, villamos- és trolimegállóban kialakított utastájékoztató rendszer próbaüzeme - közölte a Tisza-parti városban uniós támogatással megvalósuló, 30 milliárd forintos költségvetésű tömegközlekedés-fejlesztési programot koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója.

Csanádi Zoltán sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járműveken és a megállóhelyeken elhelyezett kijelzőkön már a forgalmi viszonyokhoz igazodó, valós idejű adatok olvashatók a villamosok és a trolibuszok várható érkezéséről. Hozzátette: az alacsonypadlós járműveket külön piktogramok jelzik. A buszokkal kapcsolatban egyelőre a menetrendi információk láthatók - tudatta a szakember.

A villamos- és trolibuszvonalak fejlesztését és járművek beszerzését is magában foglaló tömegközlekedés-fejlesztési program egyik elemeként egy nettó 391 millió forintos összköltségvetésű részprojekt keretében fejlesztették a közlekedéshez kapcsolódó informatikai rendszereket: 119 járműre fedélzeti kommunikációs egység került, a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) összes járművét ellátták kijelzőkkel, két forgalmas helyen - a Széchenyi és a Mars téren - kialakított érintőképernyős webterminál segítségével pedig útvonalat lehet tervezni - ismertette a Delta Systems Kft. által elvégezett beruházás részleteit a szakember. Közölte, az aktuális forgalmi adatok webes felületen számítógépről és mobiltelefonról is elérhetők.

Csanádi Zoltán kitért arra, hogy a fejlesztés részeként megújult az SZKT diszpécserközpontja: a forgalomirányítók valós időben követhetik a járművek mozgását, szükség esetén azonnal be tudnak avatkozni, és baleset vagy forgalomterelés alkalmával akár a kijelzőkön szöveges üzenetekben is értesíthetik az utasokat. A legforgalmasabb 21 csomópontban pedig olyan berendezésekkel látták el a jelzőlámpákat, melyek előnyben részesítik a tömegközlekedési járműveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!