SG.hu

Bizakodóan tekint a jövőbe az Ericsson

A vállalat meg kívánja őrizni vezető szerepét a rendkívül gyorsan fejlődő hálózatba kapcsolt társadalomban. Éves közgyűlésén az Ericsson egészséges 2013-as pénzügyi eredményekről számolt. Hans Vestberg elnök-vezérigazgató a részvényeseknek elmondta, hogy a vállalat a "különböző iparágakban és vállalatunkon belül" megvalósuló átalakulás hajtóerejeként jelentős bevételre és értékteremtésre számíthat.

Vestberg összevetette az Ericsson 1999 és 2013 között elért eredményeit. Ebből kiderül, hogy a vállalat árbevételének megoszlása a hardver, a szolgáltatások és a szoftver között drasztikusan megváltozott. A mai kor hálózatüzemeltetői több szoftvert és gyorsabb frissítést, valamint intelligensebb fogyasztói szolgáltatások biztosítását igénylik. 1999 óta az Ericsson árbevétele a hardver 73%-os arányáról a mai 30% hardver, 43% szolgáltatás és 27% szoftver arányra módosult. 1999-ben a vállalat több mint 103 ezer alkalmazottal rendelkezett, akik közül 43 500 Svédországban dolgozott. Jelenleg a több mint 114 ezer alkalmazottból mindössze 17 858 dolgozik Svédországban.

Vestberg kijelentette: "Mára vállalatunk hatékonyabban működik és tükrözi globális ügyfélbázisunkat. Erre egy kiváló példa India. Közel annyi alkalmazottunk van Indiában, mint Svédországban. Itt találhatók legnagyobb koncentrációban a vállalatcsoport tanácsadási és rendszerintegrációs erőforrásai és itt kapott helyet a világ egyik legnagyobb globális hálózatüzemeltetési központja is."

Előtérbe került a jó célra használható, felelős üzleti és technológiai magatartás. Erről Elaine Weidman-Grunewald, a fenntarthatósággal és a vállalati felelősségvállalással foglalkozó részleg alelnöke beszélt, röviden összefoglalva a vállalat három területen tett komoly erőfeszítéseit: felelős üzleti magatartás; energiafogyasztás, környezetvédelem és klímaváltozás; valamint a mindenki számára elérhető kommunikáció előremozdítása. Hangsúlyozta, hogy az Ericsson zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen, és kijelentette: "Az elmúlt évtizedben azon dolgoztunk, hogy növeljük korrupcióellenes programjaink kiterjedését. Nagy hangsúlyt fektetünk annak biztosítására, hogy alkalmazottaink és a vezetők egyaránt tudatában legyenek a kérdés fontosságának. 2013-ban körülbelül 85 ezer alkalmazottunk végezte el korrupcióellenes képzési programunkat".

Az éves közgyűlésen az elnök-vezérigazgató részvényeseknek szóló beszédében összegezte az Ericsson 2013-as pénzügyi teljesítményét. "Kemény év volt, - mondta - de vállalatunk 5%-kal növekedett, mely meghaladta a piac 4%-os növekedését. Növeltük üzemi árrésünket, és a tevékenységekből származó pénzeszköz-változás értéke is jelentős volt, ami stabil mérleget jelent."

Vestberg megnevezte a vállalatnak a hálózatba kapcsolt társadalom létrehozása érdekében meghatározott, stratégiai prioritásait. Kijelentette: "Az iparágak és a vállalatok a folyamatok fejlesztése érdekében ipari méretekben használják a szélessávot. Az emberek csatlakoztatott készülékeket (például hordható technikai eszközöket) használnak, hogy egészségesebbek legyenek és közelebb maradjanak szeretteikhez. A mi feladatunk, hogy megalapozzuk mindezeknek valóra váltását". Az év főbb üzleti eseményei közé tartozik például az üzletkötés a Volvo, a Maersk Line és az e.On vállalattal, amely megállapodások mindegyikében szerepel mobilitás, szélessáv és felhőtechnológia, lehetővé téve valós idejű szolgáltatások nyújtását a vállalatok ügyfelei számára.

2013 eredménye a szellemi tulajdonjogokra vonatkozó licenc-megállapodás a Samsunggal, amely véget vetett a szabadalmakkal kapcsolatos jogi vitáknak a vállalatok között, és megmutatja a FRAND (tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív) feltételek melletti technológiamegosztás előnyeit. Vestberg megemlített olyan stratégiai döntéseket, mint például a Mediaroom felvásárlása, valamint a Red Bee Media megszerzésére irányuló szándék. Ezek célja a vállalat portfóliójának kiegészítése, valamint a vállalat lehetőségeinek növelése az OSS/BSS (üzemeltetési támogató hálózat és üzleti támogató hálózat), a TV és média terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!