Gyurkity Péter

Több akkumulátor a Google moduláris telefonjaiban

Az egyénire szabás új szintjét érhetjük majd el a moduláris készülékekkel, egynél több akkumulátorral.

A cég a napokban tette közzé a külső partnereknek szánt Module Developers Kit (MDK) csomagot, amely az általuk elkészítendő modulok fontosabb paramétereit, kialakításuk feltételeit sorolja fel. Ebben kitérnek többek között az alkalmazandó akkumulátorok lehetséges számára, valamint azok feltöltési opcióira, így számos érdekes részletet tudhatunk meg a projektről.

Rögtön szemet szúrt az érdeklődőknek, hogy a Project Ara eredményeként megjelenő telefonvázakban akár egynél több akkumulátort is felhasználhatunk majd, mi több, lehetővé válik ezek egy időben történő feltöltése, valamint menet közben történő cseréje is anélkül, hogy a készüléket ki kellene kapcsolnunk. Ezzel nagymértékben növelnék a felhasználói kényelmet, bár szóba kerül a külsőleg csatlakozó modulok alkalmazása is - ez utóbbiak tömeggyártását viszont a Google nem venné szívesen, valószínűleg a hordozható eszközök kényelmes kézben tartásának szempontja miatt.

Ami a külső fejlesztők által kialakított modulokat illeti, ezek forgalmazását egy online bolton keresztül képzelnék el, így számíthatunk arra, hogy a Google Play portál hamarosan újabb kategóriával bővülhet ki. A potenciális vásárlók itt állíthatnák össze a számukra ideális készülékeket, mégpedig számos eltérő modulból és komponensből kiválasztva a legjobbnak, legalkalmasabbnak tartott példányokat.

Az első fejlesztői konferenciára már a jövő héten sort kerítenek, más hírek szerint pedig a következő hónapban elkészülhet az első működő prototípus, amelyet egyelőre házon belül tesztelnek majd. A gyártóknak szánt végleges MDK az év végére állhat össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    Az egesszel az a baj, hogy a jelenlegi irany az elektronikak teren nem erre visz. Ma mar egyre gyakoribb az egychip-es rendszer, ahol a kozponti egyseg (cpu/3D/video/hang), a ram es neha mar a belso flash is egy chipben van. Erre jon meg ra, az, hogy a legtobb ilyen aramkor tartalmazza a periferiakat is, tehat a wifi, bluetooth, gsm, gps, sot sok esetben a kamera meghajto aramkor is a tokozason belul van. Innentol fogva az aksi, a radios vegfokok, a hangszorok, a mikrofonok es a kamerak, a kijelzo/touchscreen es a csatlakozok/gombok mennek csak ra kulon. A telefon szinte teljes elektronikaja egy muanyag tokon belul van es minden periferia annyira buta amennyire csak lehet, sot sokszor csak az analog/elektromechanikus alkatreszeket tartalmazzak es az adott verzioju periferia csak az adott verzioju kozponti chippel egyutt kepes mukodni. Ezt lehet modularizalni, de a teljesitmenye csokkeni fog, mig az ara, fogyasztasa, es a merete noni fog. A kijelzo/kamera/aksi/stb. megvalasztasnak van ertelme, de az, hogy egy szabvanyos belso buszt kell hasznalniuk, azt jelenti, hogy minden egysegnek rendelkeznie kell sajat kozponti egyseggel azaz jelentos redundancia kerul a telefonba, a csatlakozok es belso keretek sulyarol es helyigenyerol nem is beszelve.

    A pc-s vilagban is ugy lehetett elerni a miniaturizalast, hogy a konfiguralas/osszeszereles utan mar valojaban folosleges alkatreszeket (bovitokartya csatlakozok, szabvanyos rendszerbuszok, stb.) kihagytak. Igaz, hogy igy csak forrasztassal lehet osszeszerelelni a gepeket es joreszt csak egyfele modon, de utanna sokkal kevesebb helyet igenyelnek es olcsobbak is, raadasul a kompaktabb felepites miatt azonos minosegu alkatreszekkel nagyobb teljesitmenyre is kepesek.

    Egy ilyen modularis rendszernek lehet letjogosultsaga, de inkabb az ipari mint a folyasztoi szegmensben.
  • esemve #7
    Volt is valahol egy kép, hogy erre még mindenféle burkolatokat lehet majd venni, tehát nem fog nyöszörögni :) Értelemszerűen a burkolatnak hála nem is fog szétesni az egész ha leejted.
  • Papichulo #6
    Hát az almások is tudják milyen a laggolás. Egy Iphone4 vs iOS7.

    Vagy az iPhone 3G az iOS 4 utan... az meg ennel is sokkal rosszabb volt :)
  • Vol Jin #5
    Hát az almások is tudják milyen a laggolás. Egy Iphone4 vs iOS7.

    Egyébként baromira nem értelek benneteket. Mindegyikőtöknek csak egy telefonja van, de embert ölne a védelméében.
  • fergusonpapa #4
    Ios azért fos mert nem megy csak pár telefonon? Ez most komoly? :D Ez a droid kockák új meglátása? :D Droid ott tart hogy kel alá 4 mag és 2giga ram hogy használd hosszú távon. 4.4 el értek el optimizálási sikereket és talán a hardver úgytünik beéri a szoftvert de már 4-5 éve verik a melüket a droidosok ,hogy jobb az almánál. Pedig átéltek már ezt azt ez idő alatt.. Kicsit lemaradva de mostmár tudjátok milyen a lag és akadozás mentes op rendszer. :D
  • Szefmester #3
    Mert te talán napi szinten szednéd szét meg raknád össze, és szerinted nem jelenik meg hozzá semmilyen burkolat? Jó vicc...

    EZ az oprendszeres inkompatibilitás meg külön vicc egy olyan rendszer esetében ami már jelenleg is rengeteg féle hardverelemen fut... A Google Android nem egy apple i(f)OS ami csak egy hardveren fut.
  • MANOWAR #2
    Alakul a molekula, erdekes lesz amikor meg vesz az ember egy ilyen modulos telot es 1-2 honap mulva a modulok ugy fognak "nyoszorogni" mint amikor egy rubik kockat erosen megfogsz, nem beszelve a rengeteg mocsokrol ami a modulok koze, ala kerul.
  • NEXUS6 #1
    Így van, az testreszabás és az inkompatibilitás miatti fagyások, a rejtett rendszerhibák új szintjét érhetjük el!
    XD