MTI

Göd kasszáját érzékenyen érinti a Samsung helyi gyárának bezárása

A zömmel bérmunkásokat foglalkoztató Samsung SDI Magyarország Gépgyártó- és Értékesítő Zrt. bezárása a munkanélküliség helyi alakulását szinte egyáltalán nem, de a város bevételeit nagyon is befolyásolja - közölte a település polgármestere.

Markó József (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a Samsung "fénykorában" - körülbelül tíz évvel ezelőtt - még több százmillió forintnyi iparűzési adót fizetett évente a városnak. A termelését tavaly decemberben leállító Samsung egy jó fekvésű 30 hektáros területen húzta fel nem is olyan rég 80 ezer négyzetméteres csarnokát, így a Göd fő adófizetőjeként egykor számon tartott vállalat jelenleg csupán építményadót fizet. Ezzel évi 120 millió forinttal gyarapítja az önkormányzat kasszáját - mondta a polgármester.

Tudomása szerint a gödi gyárban már a termelés megindításakor zömmel Szlovákiából fuvaroztatott bérmunkások dolgoztak, és később is viszonylag kevés helybéli kereste ott a kenyerét. A fokozatos leépítés, illetve a decemberi leállással együtt járó, körülbelül százfős elbocsátás így csak kevés helyi munkavállalót érintett - tette hozzá Markó József. "Bízunk benne, hogy mielőbb gazdára talál a jelenleg végelszámolás alatt álló gödi gyár területe", ennek érdekében a helyi önkormányzat és a kormány is igyekszik "kiajánlani" a telephelyet - hangsúlyozta a polgármester.

Bár Göd adósságát is átvállalta tavaly az állam, a Samsung leállása nyomán jelentkező adókiesés miatt anyagilag "ugyanott tartanak", mint a konszolidáció előtt. Ennek ellenére a város működésének finanszírozása nincs veszélyben - jegyezte meg Markó József.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)