Berta Sándor

Gates és Nadella is ellenezte a Nokia-üzletet

A kiszivárgott információk alapján úgy tűnik, hogy közel sem lelkesedett minden vezető a Nokia mobil-üzletágának megvételéért.

A Microsoft igazgatótanácsában eredetileg Bill Gates társalapító és Satya Nadella, a cég február elején kinevezett új vezérigazgatója sem tartotta túl jó ötletnek a Nokia esetleges felvásárlását. Nadella az első próbaszavazáson fenntartotta az álláspontját, de később megválasztotta azt. Steve Ballmer akkori vezérigazgató kilátásba helyezte a lemondását, ha az elképzeléseit nem tudja megvalósítani. A menedzser a vita közben közel sem fogta vissza magát, alighanem végül ezzel sikerült meggyőznie a többieket. A vita egyébként amiatt tört ki, hogy a redmondi óriáscég a jövőben is elsősorban szoftvereket fejlesszen-e vagy belépjen a hardverek piacára is.

A tranzakció ellenzői azzal érveltek, hogy az üzlet túl összetett és drága. Ballmer ugyan fokozatosan meg tudta győzni az ellentábor tagjait, de úgy tűnik, hogy túl nagy árat fizetett ezért a sikerért, a vita ugyanis végül azt eredményezte, hogy az üzletember - a tervezettnél sokkal korábban - távozott a posztjáról. Ballmer ennek ellenére még most is tagja az igazgatótanácsnak és az ő tulajdonában van a részvények 4 százaléka.

A korábbi vita koránt sem zárult le végleg, ugyanis Mason Morfit, a ValueAct Capital képviselője igazgatótanácsi pozícióhoz jutott. Ő azt az álláspontot képviselte, hogy a Microsoftnak az üzleti és a szoftverpiaci stratégia mellett kell kitartania, s egyáltalán nem ért egyet az olyan projektekkel, mint az Xbox, a Surface és a Windows Phone. Ezzel szemben Nadella, Ballmer és John W. Thomspon a OneMicrosoft stratégia támogatói, amelynek lényege, hogy a vállalat egyaránt fontosnak tartja az egyszerű felhasználókat és az üzleti ügyfeleket, azért, hogy továbbra is versenyképes maradjon.

A Microsoft tavaly szeptemberben vásárolta meg 7,2 milliárd dollárért a Nokia mobil-üzletágát, az üzletet az Európai Bizottság december elején hagyta jóvá, mondván: az ügylet nem vet fel versenyjogi aggályokat az ügylet, ezért az európai uniós szabályok értelmében nincs akadálya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!