Berta Sándor

Mac OS X kerülhetett volna a Sony Vaio notebookokra

Kevésen múlott, hogy nem az Apple operációs rendszere került rá a japán vállalat x86-os processzorokkal felszerelt mobil számítógépeire.

A kaliforniai társaság hivatalosan 2005-ben jelentette be, hogy az addig használt PowerPC-architektúráról az Intel processzoraira vált. Steve Jobs akkor elmondta, hogy az operációs rendszert a kezdetektől úgy tervezték, hogy mind a két architektúrán kiválóan működjön. Ugyanakkor általánosságban mindenki abból indult ki, hogy az x86-os változat korábban soha nem hagyta el a fejlesztési részleget. Most viszont kiderült, hogy egyetlen alkalommal azonban erre mégis sor került.

Nobuyuki Hayashi japán újságíró megtudta Kunitake Ando egykori Sony-elnöktől, hogy 2001 elején néhány kollégájával együtt a Hawaii-szigeteken nyaraltak és golfoztak. A golfpálya végénél Steve Jobs és egy másik menedzser várt rájuk és egy olyan Vaio notebookot tartottak a kezükben, amin egy Mac OS futott. Az Apple társalapítója annyira szerette a Sony akkori notebookjait, hogy kész lett volna kivételt tenni az esetükben. Az Apple stratégiája ugyanis az volt, hogy a Mac OS kizárólag a társaság számítógépeire telepíthető fel. Ugyan az 1990-es években volt néhány olyan modell forgalomban, amelyeket nem az Apple dobott piacra, de Mac OS operációs rendszert futtattak. Steve Jobs 1997-es visszatérése után viszont szakított ezzel a dologgal.

Az Apple és a Sony együttműködése végül nem valósult meg, rossz volt ugyanis az időzítés. A Vaio-sorozat egyre népszerűbb lett és a fejlesztők a termékeket teljesen a Windows operációs rendszerre optimalizálták. Így gyorsan felmerült a kérdés, hogy érdemes-e kockáztatni. A Vaio-csapat tagjainak többsége elutasította a dolgot, így a projektből végül nem lett semmi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #3
    "Miről is szólt ez cikk?Semmi konkrétum benne"

    A szorzótábla megy már?
    Ha azt bebiflázod, és rutinnal alkalmazod a gyakorlatban, utána majd edzhetsz az egyszerűbb összefüggésekkel megbirkózásra. Úgy két három évtizednyi kitartó munka, tréning, agyra gyúrás, és esetleg egy jobb napodon értelmezni is tudod azt, ami most nem megy.

    Hogy tudja ez bekapcsolni a számítógépet egyedül?
  • attes #2
    Nagyon is van, hogy a Sony majdnem licenszjogot kapott MacOS-re.
    Ez nem túl ismert, és van akinek érdekes tény.
  • Armagedown #1
    Miről is szólt ez cikk?Semmi konkrétum benne