MTI

Gerhard Schröder: Amerika nem tiszteli Németországot

Az Egyesült Államok nem tiszteli Németországot - jelentette ki Gerhard Schröder volt német kancellár, miután kiderült, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nemcsak utódját, Angela Merkelt hallgatta le, hanem őt is.

Gerhard Schröder a Bild című lapban szerdán megjelent nyilatkozatában kiemelte: az NSA leleplezett titkos adatgyűjtő tevékenysége azt mutatja, hogy Washington "nem tiszteli egy hűséges szövetségesét és országunk szuverenitását". Nem újdonság, hogy államok kémkednek egymás ellen, de "a német kormányfő telefonjának lehallgatása túlmegy minden határon" - mondta a Bildnek Gerhard Schröder, aki 1998-tól 2005-ig volt kancellár.

Az NSA-től kiszivárogtatott dokumentumok alapján a visszavonult szociáldemokrata politikus neve legkésőbb 2002-től szerepelt egy listán, amelyen a szolgálat a megfigyelésre kijelölt személyeket és intézményeket vezette - jelentette kedden a Süddeutsche Zeitung című német lap és az NDR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság. Az NSA tevékenységét ismerő források egyike azzal magyarázta Schröder megfigyelését, hogy az Irak megtámadására irányuló amerikai kezdeményezés német kormányzati elutasítása miatt "volt ok feltételezni, hogy (a kancellár) nem járul hozzá a szövetség sikeréhez".

Gerhard Schröder a Bildnek azt mondta, meg sem fordult a fejében, hogy az amerikaiak esetleg lehallgatják. A probléma gyökere a "rettenetes bizalmatlanság", amelyet az akkori - George W. Bush vezette - adminisztráció táplált a német vezetéssel szemben, annak ellenére, hogy Németország kiállt az Egyesült Államok mellett a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, és az iraki háborút ugyan elutasította, de csatlakozott a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőkhöz (ISAF) - fejtette ki a volt kancellár.

Hivatalban lévő politikusok is felháborodással fogadták az NSA volt informatikusától, Edward Snowdentől származó iratokból kibontakozó új fejleményt. "Partnerek között ez így nem megy" - mondta szerdán Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, aki Schröder idején a kancellári hivatal vezetője volt. Heiko Maas igazságügyi miniszter szerint az NSA-nek a biztonság védelme csak hivatkozási alap, amelynek révén kibújhat a jog korlátai közül, hogy tömeges méreteket öltő megfigyelési programokat hajtson végre. "A német kancellár mobiljának lehallgatása nem erősíti a védelmet a terrortámadások ellen" - jegyezte meg a miniszter.

Angela Merkel kancellár visszafogottan kommentálta a leleplezést, véleményét Steffen Seibert kormányszóvivő ismertette, aki tájékoztatóján kifejtette, óvakodni kell attól, hogy sérüljön a transzatlanti kapcsolatok fejlesztéséhez szükséges bizalom. Barack Obama amerikai elnök egy januári beszédében ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szolgálatai a jövőben nem hallgatják le baráti államok vezetőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    "Obama ígéretet tett..." Nyihaha! :)