MTI

Életfogytiglannal lesz büntethető a kábellopás

Akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lenne a jövőben az, aki súlyosan megzavarja egy közérdekű üzem működését. Az ezt kezdeményező fideszes Boldog István a színesfémlopásokkal indokolta a parlamentnek hétfőn benyújtott előterjesztését.

A kormánypárti politikus alapesetben - a jelenleg hatályos egytől öt évig helyett - öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a büntető törvénykönyvben (Btk.) azt, aki jelentős mértékben megzavarja egy közérdekű üzem működését. Akik csoportosan, bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva követik el tettüket, tizenöt évet is kaphatnának, a mostani maximum nyolc év helyett. Boldog István javaslata a legsúlyosabban, tíztől húsz évig terjedő vagy akár életfogytiglani szabadságvesztéssel azokat büntetné, akik fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva zavarják meg egy közérdekű üzem működését. Jelenleg a büntetési plafon tíz év.

A Fidesz képviselője kimondaná a Btk.-ban, hogy a közérdekű üzem működésének megzavarójával azonosan kell büntetni azt, aki ebben közreműködik. Boldog István javaslata indoklásában azt írta: az elmúlt években többször is megrongáltak az országban vasúti átjárókat, jelzőlámpákat, közszolgáltatási berendezéseket úgy, hogy ellopták a vezetékeket, alkatrészeket. A tolvajok a megszerzett színesfémet eladták - folytatta -, a lopással és a rongálással a vasút- és közlekedési társaságoknak, a közszolgáltatóknak és az államnak kárt okoztak, a közlekedésben részt vevők biztonságát pedig veszélyeztették.

Szerinte a jelenlegi büntetési tételek nem arányosak a bűncselekmény társadalomra való veszélyességével, ezért javasolta a Btk.-szigorítást. "Mivel közérdekű üzem megzavarásának eredménye azonos vagy súlyosabb lehet egyes terrorcselekmények elkövetése által megvalósított eredménynél, így a legsúlyosabb minősített esetben indokolt a terrorcselekménnyel azonos büntetés kiszabása" - írta a kormánypárti politikus. A Btk.-módosítás a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #9
    Na szóval: az utolsó parlamenti ülésnapon fogja betiltani a fidesz-szocionista egységpárt a "cigánybűnözés" szó használatát a parlamentben...
    Ennyire lehet komolyan venni tehát a cigánybűnözés, mint speciális bűnelkövetési forma elleni harcot.
    Ennyi!
  • Zombee #8
    Szerintem mindenki így gondolja, amíg be nem megy. Nem lehet olyan gondtalan az élete 5-10 év után, amikor ugyanazokat az arcokat látja, ugyanazt a moslékot eszi, ugyanaz a 3 m2-es cella a mozgástere. És adott esetben látni, amikor fogynak ugyanazok az arcok, mert nekik letelt az 5-10 év, az életfogytosnak meg még ki tudja mennyi van hátra. Az is más, ha tudja, hogy 20 év múlva kijön, meg más, ha tudja, hogy talán soha.
  • Archenemy #7
    "Egyik másik ember számára egy kényelmes életfogyt jelenteni a stabil és nyugodt életet"

    Felőlem... nem az a lényeg, hogy kínok közt fetrengjen, hanem hogy ne érintkezzen a társadalom többi (normális) részével. Ezt teljesen jól teljesíti egy életfogyt.
  • Archenemy #6
    "A bűnözést nem a büntetési tételek szorítják vissza, hanem hogy nagy valószínűséggel elkapják az illetőket."

    Nirvána - érvelés.... A lényeg nem az, hogy mi lenne az ideális (ideális az lenne, ha soha senki nem bűnözne), hanem hogy az adott erőforrásokból mit tudunk kihozni.
  • Szefmester #5
    Egyik másik ember számára egy kényelmes életfogyt jelenteni a stabil és nyugodt életet. Nem lenne gond a kajára, melegre, ruhára, tisztálkodásra.. nézhetné a tévét napestig... cserébe szinte semmit sem kell tennie, és csak a gyengéknek kell elviselniük a molesztálást a rabtársaktól... Mivel ez utóbbit így is úgy is megkapná kint, ha nincs veszteni valója, pont le fogja szarni hogy börtönben van.
  • NEXUS6 #4
    A bűnözést nem a büntetési tételek szorítják vissza, hanem hogy nagy valószínűséggel elkapják az illetőket.

    Lehet 10X életfogytiglan, meg 5X halálbüntetés, ha 1000-ből egy emberkét kapnak el.
    Ha viszont ma elkapnának szinte mindenkit (ami nem lehetetlen, lévén a MÉH-ben személyesen szokják ők leadni a cucost, ugye), és tutti kapnak 5 évet, akkor 85X meggondolják, hogy mit tesznek.
    És aztán inkább visszatérnek autófeltörésre, meg cigi csempészetre, lányok futtatására, kisstílű csalásra, lopásra, garázdaságra, stb, amivel eddig is foglalkoztak.
    Merthogy az ő oldalukról meg ez gyak megélhetési bűnözés, aminek az oka a lecsúszottság. Amit meg sem a büntitétel szigorítása, sem az hogy gyakran vágják be őket áristomba, nem befolyásol.

    Szal életfogytiglan? Persze, jól hangzik, mint a halálbünti visszahozása. Változtatna valamit a helyzeten? Semmit!
  • Griphons #3
    Egyetértek Amerginnel, láthattuk már mennyire veszi komolyan az Orbán-kormány a választási ígéreteit.
  • Amergin #2
    Kampány van, kell a szavazat. Könnyű ezt benyögni, mert ebben a ciklusban már úgy sem lesz belőle semmi, így nincs kockázata az ilyen "könnyelmű" kijelentésnek. Eszük ágában nincs ilyet meghozni, mert a kormány cigányfajvédő. Az még hagyján, hogy a helszinki emberijogi kúrvaannya nem támogatná, de még a mazsihisznek sem tetszene és mint tudjuk a "törvények" a hódoltsági területen őértük vannak.
    Erről ennyit.
  • halgatyó #1
    Már tíz évvel korábban ezt kellett volna meghozni.
    Most már csak az önfenntartó börtönök hiányoznak.
    Ha a kettősmércés takony eu-nak ez nem tetszik (mint ahogy minden emberbarát döntést megtorpedóznak) akkor ki kell lépni.