Dunai Ádám

Bővítette hálózatát a Vodafone

98,3 százalékos 3G mobilnet hálózati lefedettség, 165 új bázisállomás, 42 megabitre gyorsulás, állami tender, Amazon és BMW M2M megoldások, díjnyertes új reklám.

Ezek azok a számok és adatok, amelyek a ma délelőtti sajtótájékoztató keretét adták. Diego Massidda vezérigazgató közlése szerint az elmúlt évekhez képest a korábbi 97,4%-os belföldi lefedettséget a cég mára 98,3%-ra növelte, így már a pilisi mókusok is élvezhetik a 3G előnyeit. Ez főleg annak a 165 új bázisállomásnak köszönhető, amivel a határ menti 1000 főnél nagyobb települések lakói is csatlakozhatnak a Vodafone-hoz. Az ország további 500 pontján megduplázódott a sávszélesség is, a korábbi 21 mbit helyett már 42 megabittel tudnak netezni a felhasználók.


Massidda külön kitért arra a 200 új bázisállomásra, amivel a beltéri lefedettség és a kritikus pontok ellátása is nagymértékben javult, így várhatóan többet nem történhet meg, hogy egy dunai hídon átmenve megszakadjon a vonal, mert épp kiértünk egy torony körzetéből, de még a másikhoz nem értünk elég közel. A magas lefedettség nemzetközi viszonylatban is kirívó, nem csak Kelet-Európában, de az egész Európai Unión belül nem létezik ilyen magas lefedettségi arány.

Természetesen 2013 sikersztorija is elhangzott, hisz a Vodafone még decemberben nyerte el a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) "Mobil távközlési szolgáltatás beszerzés biztosítása - 2013" fantázianevű tendert, így a következő két évben a Voda nyújtja 640 állami intézménynek a mobilszolgáltatást. Így ha legközelebb az ORFK vagy a NAV keresne minket, azt az ő hálózatukon keresztül tudja megtenni. A cég az első szerződéseit napokon belül megköti a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-vel és az GYEMSZI-vel.


A Vodafone az M2M (Machine to Machine) technológiában is menetel előre, egy elemzés szerint már harmadik éve tartják vezető helyüket, azaz továbbra is ez a társaság számít az első M2M szolgáltatónak a világ vezető távközlési cégei közül. Szintén kiemelték, hogy az Amazon és a TomTom után a BMW-vel sikerült exkluzív szerződést aláírniuk, aminek keretében a német vállalat legújabb autói már beépített Vodafone SIM kártyákkal jönnek ki a gyárból. (Rajtuk kívül az Audi, a Fiat és a Jaguár is Voda ügyfélnek számít.) Az E-Call rendszerrel azon kívül, hogy számos multimédiás tartalmat (zenék, internetes rádiók) érhetünk el, baleset esetén jelentős, ugyanis a megszokott működéstől való eltérés esetén továbbítódnak egy diszpécserközpontba a gépjármű koordinátái, így a problémáról nagyon gyorsan értesülhetnek a hatóságok.

Ugyanilyen kísérletek zajlanak a szívritmus-szabályzók területén is, ahol baj esetén a gép azonnal üzen a kezelőorvosnak. Persze ilyen speciális eseteken kívül is lehet találkozni a mindennapi életben az M2M technológiával: egy kivételtől eltekintve az összes új online pénztárgépben vodás kártya működik. Az eseményen bemutatták új reklámjukat is, amit holnaptól láthatnak a moziba járók és a tévénézők. A rendező, Sebastian Strasser számos díjat és reklámfilmes elismerést tudhat maga mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • culas25hc #8
    én sok évigvoltam vodefone-os és bírtam őket. most csak ingyenes egyetemi csomag miatt vagyok telenoros (djuice), de szerintem amint végzek vagy megszüntetik a tarifám, visszamegyek vodához. otthon vidéken még 2G-vel sem tudok mindig netezni, anyámék vodás modeme meg hasít mint az állat.
  • Gadgetfan #7
    Én per pillanat meg vagyok elégedve velük, sokat szívtam mert olyan helyen lakom (Baranya, Ormánság 20km Pécstől) ahol nincs semmi más lehetőség csak a mobilnet. A Telenor teljesen felejtős volt már a kezdetektől, a T-mobilos netet használtam évekig, de több volt vele a bosszúság, mint az öröm, mert hol volt térerő, akkor "hasított", vagy elég volt hogy befelhősödött vagy esni kezdett az eső, és máris elment a 3G, annyira a peremén voltam a vételi körzetnek. Amióta a Vodára váltottam, másfél éve, elég stabilan jön a HSDPA úgy 6-10Mbps sebességgel a net. A 10+100GB adatforgalom is több mint elég... Ha mindezen még javítanak is, akkor nálam jók lesznek.
  • fecg21 #6
    Szánalmas cég, mégszánalmasabb vezetőkkel, a szolgáltatásukat már minősíteni se nagyon lehet, na azért megpróbálom: szar
    Nekem jöhetnek itta százalékos lefedettséggel, fele se igaz. Többször szívtam miattuk, telefonálnék, de nem tudok mert nincs térerő, se Nokián, se Samsungon-ráadásul egyik se az eldobható kategóriás teló volt akkoriba, és ez idehaza az alföldön, szóval még csak az a vád se érhet hogy a hegyekbe voltam vagy a föld alatt....de például vonaton közlekedve sincs térerő.....kérdem én akkor hol van stabil 98%-os lefedettségük? Az adótornyok környékén? Tán költözzek oda ha hazsnálni akarom a szarjukat? . Öcsém annó kipróbálta a mobilnetjüket is, hát az valami oltári nagy szopatós egy valami-hadd ne menjek most bele.
  • llax #5
    Nincs sehol külön kiemelve az, hogy a Voda városokon kívül 900MHz-en tolja a 3G-t. Kisebb sávszélt, de nagyobb hatótávolságot (kevesebb bázisállomás kell) és jobb beltéri lefedettséget biztosít(hatna).
    De ezt a 900-as 3G-t nem kezeli minden 3G-s eszköz (ázsiai országok többségében nem használják). Ami a szolgáltatónál (akár a többinél is) kapható, az kivétel nélkül tudja (EU-konform), a szolgáltatókon kívül vásárolt készülékek már problémásabbak ebből a szempontból, műszaki kereskedésekben és hipermarketekben is megjelentek az eredetileg ázsiai piacra szánt eszközök. Ha valakinek nincs vidéken, városon kívül 3G-je, nézze meg hogy képes-e a 900-as 3G-re a készüléke.

    Pl. a kínai webshopokban kapható telók és 3G modullal felszerelt táblák többsége NEM tudja, még azoknál sem 100%, amelyekre ezt ráírják. A hazai aukciós és apró oldalakon kapható új cuccokra is igaz, azok is kínai belsőpiacos termékek...
  • Skyline #4
    A csodás reklámok és a marketing rizsa helyett aminek a fele nem igaz (Budapesttől 10-15 kilóméterre lévő településeken rendszerint nincs vagy atomgyenge a 3g) inkább költenék a pénzt valódi fejlesztésre (színvonalas hangminőség és térerő), normális díjtarifákra és emberibb supportra mert ezekben bizony nálunk a leggyengébbek....
    Hulladék cég ahogy van, a kedvezményeik is vicc kategóriába tartoznak a régi ügyfeleik felé...
  • kjhun #3
    Hát, ja. Mese habbal, vidéken az egész. Az udvaron talán van 3G, de lakásban, rokonnál még 2G se volt napközben, csak éjjel. (USB-s stick) Ablaknál valamivel jobb. A garantált sebességről, és méregdrága árakról és forgalomkorlátról ne is beszéljek. Az optikáé lesz a jövő. Erre felesleges lesz elpazarolni majd, az UHF V-ös sáv egy részét is. Az UHF VI-os sávot, már megkapták, vagyis az UHF 61-69-es csatornákat. Késsőbb, az UHF 50-59-es csatikat, is nekik "játszanák" át, holmi hülye szerződés/megállapodás miatt. Amikor, így sincs elég freki a földfelszíni digitális (DVB-T) műsorsugárzáshoz. Az, 5.-dik mux, emiatt nem lesz elérhető mindenhol. Ha, jól tudom 7 muxot nyertünk el.

    Nem erőltetném, maradjanak csak az SMS/Telefonálás mellett.
  • AgentKis #2
    ÍGy is csak 0/0 bájt a garantált sávszélesség... :-D
  • AgentKis #1
    Hmm. Az az 1,7% mindíg oda esik, ahol én próbálgatom? :-D