MTI

Amnesztiát kaphat Snowden?

A hétfőnként megjelenő politikai és gazdasági magazin szerkesztőségének indoklása szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa, az Egyesült Államok és más kormányok titkos adatgyűjtési gyakorlatának kiszivárogtatója "mindenki másnál jobban tudatosította az emberekben, hogy milyen sebezhető a virtuális élet, amit milliók és milliók élnek gondtalan naivitással a valós életük mellett".

Snowden "mindenki másnál egyértelműbben leplezte le, hogy tekintélyelvű túlkapás az országok 2001. szeptember 11-e óta egyre növekvő igénye arra, hogy minden polgári szabadságjogot alárendeljenek egy szünet nélküli terrorelhárítás szempontjainak" - írták. Az adatgyűjtési botrány kirobbantója lökést adott ahhoz, hogy az emberek kritikusabban szemléljék az internetet, amely "mára a létezés egyik terepévé vált" - értékelte a Profil.

A The Guardian című brit napilap azt írta hétfőn, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségben (NSA) azt mérlegelik, hogy amnesztiát kellene adni Edward Snowdennek, cserébe a NSA-től eltulajdonított nagy mennyiségű dokumentum visszaszolgáltásáért. Richard Ledgett, a kiszivárogtatások által okozott károk felmérésével foglalkozó NSA-illetékes a CBS News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: az esetleges amnesztiáról továbbra is vita van az ügynökségen belül, mert az NSA-nek az elmúlt hat hónapban védekeznie kellett a kiszivárogtatások utáni nemzetközi felháborodás miatt, illetve amiatt is, hogy a törvényhozó és a végrehajtó hatalom képviselői egyaránt az ügynökség tevékenységének korlátozását javasolták.

Keith Alexander, az NSA igazgatója ugyanakkor azt közölte a CBS-el, hogy az amnesztia jutalom lenne a kiszivárogtatásokért, és serkentőleg hatna. Alexander azonban jövő tavasszal távozik az NSA éléről civil helyettesével, John C. Inglissel együtt, és hírek szerint az utóbbi helyére Ledgett a legesélyesebb jelölt. Az amnesztia kérdése az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozik, de a tárcánál nem kívántak reagálni Ledgett felvetésére. Marie Harf, a külügyminisztérium szóvivője viszont közölte, hogy amit Ledgett mondott, az az ő személyes véleménye, és a tárca álláspontja nem változott. "Snowden nagyon súlyos vádakkal néz szembe, és vissza kell térnie az Egyesült Államokba, hogy válaszoljon rájuk" - mondta a külügyi szóvivő.

A The Guardian mindenesetre megjegyzi, hogy meglepő végkifejlete lenne a fél éve tartó nemzetközi drámának, ha Snowden amnesztiát kapna. Kiváltképpen attól a hírszerző ügynökségtől váratlan ez a felvetés, amely hónapokon át azt szajkózta, hogy Snowden kiszivárogtatásai hatalmas károkat okoztak az Egyesült Államok nemzetbiztonságának - írta a brit lap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyuuula #1
    Amnesztiát érdemelne, az NSA lehalgatásai nagyon nem voltak tisztességesek. Nem hiszem, hogy attól féltek, Angela Merkel újra akarja szervezni a harmadik birodalmat... NSA ügynökök arra használták a rendszert, hogy saját családtagjaik után kémkedjenek.