MTI

Brit nemzetbiztonsági kárt okozott Snowden

Nemzetbiztonsági károkat okoztak Nagy-Britanniának Edward Snowden egykori CIA-alkalmazott kiszivárogtatásai - mondta a brit miniszterelnök.

David Camerontól a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdai alsóházi félórájában egy vezető kormánypárti képviselő, Liam Fox egykori védelmi miniszter kérte, hogy értékelje az amerikai és a brit titkosszolgálatok adatgyűjtési tevékenységéről szóló akták tömeges kiszivárogtatását. Cameron kijelentette: nyilvánvaló tény, hogy a történtek ártottak Nagy-Britannia nemzetbiztonságának. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ezt még a The Guardian - a kiszivárogtatások jelentős hányadát közlő baloldali brit napilap - is gyakorlatilag elismerte, amikor a kormány nemzetbiztonsági tanácsadóinak "udvarias" felkérésére megsemmisítette a Snowden által hozzá eljuttatott számítógépes fájlokat. The Guardian is tudatában volt tehát annak, hogy a birtokába került információk veszélyesek a brit nemzetbiztonságra - tette hozzá a miniszterelnök.

A 29 éves Edward Snowden, miután elhagyta az Egyesült Államokat, hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át a The Guardiannek és több amerikai újságnak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a hasonló profilú, elsősorban kommunikációs figyelőtevékenységet végző brit szolgálat, a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt adatgyűjtési programjáról. A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselői a minap felszólították Theresa May belügyminisztert annak kivizsgálására, hogy a The Guardian nem járt-e el törvénysértő módon a Snowden által átadott akták publikálásával. Sir David Omand, a GCHQ volt igazgatója a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapnak a múlt héten kijelentette, hogy Edward Snowden kiszivárogtatásai okozták a legsúlyosabb kárt a brit hírszerzésnek a szakszolgálatok egész eddigi történetében. Hozzátette: az általános nyugati szakértői vélemény az, hogy a Snowden által ellopott amerikai és brit hírszerzési adatok zöme már Moszkva és Peking birtokában van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #1
    Ja, az én kocsimat meg összetörte! De jó, hogy most lett egy bűnbak és mindent rá lehet majd fogni...,.