Gyurkity Péter

Itt a Qualcomm 64 bites chipje

Nem kellett sokat várni a Qualcomm saját első 64 bites megoldására, ám ez érdekes módon nem a csúcskategóriában, hanem az olcsóbb készülékek szegmensében vitézkedhet majd.

Az Apple és Samsung háza táján már korábban felmerült a 64 bites mobil chipek alkalmazása, erre az iPhone 5S esetében már sor is került, míg a Samsung várhatóan jövő év elején mutatja be saját fejlesztését. A sorból természetesen nem maradhatott ki a Qualcomm, ám ők egy érdekes csavarral készültek. A hivatalosan most bemutatott Snapdragon 410 ugyanis nem a csúcskategóriába szánt okostelefonokban, hanem elsősorban a fejlődő piacokra szánt, kevésbé erős belsővel felszerelt példányokban jelenhet meg, igaz, a jellemzők terén bizonyos tekintetben kibővíti majd a kínálatot. A chip természetesen a Cortex-A53 magokra épül, csíkszélessége 28 nanométer, az operációs rendszerek közül pedig az Android, a Windows Phone, valamint a Firefox OS támogatása tűnik biztosnak.

Az LTE minden példányon megtalálható lesz, mégpedig multimode és multiband támogatással, vagyis a sokat utazóknak nem kell majd megbirkózniuk az eltérő frekvenciatartományok jelentette gondokkal. A cég szeretné az újgenerációs elérést minden régióban a hétköznapok részévé tenni, ezt pedig a két és három SIM-kártya egyszerre történő kezelésének támogatásával is megkönnyítenék, vagyis valószínű a dual-SIM és triple-SIM okostelefonok felbukkanása. A hardveres téren emellett az Adreno 306 grafikus vezérlő, 1080p felbontású videók lejátszása, 13 megapixeles kamerák, GPS/GLONASS, WiFi, NFC, valamint Bluetooth támogatás lesz jelen.

A cél a nagy példányszámban megjelenő, 150 dollár alatti áron piacra dobott okostelefonok kategóriájának lefedése, elsősorban a fejlődő régiókban, legkorábban a második negyedévtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    A qualcom chipek mindent tartalmaznak ami a gepbe kell (lasd: SOC), csak a ram, a flash tarolo, a gsm baseband es a kamerak es a hasonlo periferiak vannak kivul. Meg a kamerak es az lcd panel interface aramkore is a chipen belul van. Gyakorlatilag a driver tamogatas azt jelenti, hogy a videokartyatol, az usb busz kezelesen es az image capture-on at a hang felvetel/lejatszasig mindent a gyarto ceg driver-e vegez, ideertve a magasabb szintu gsm-es funkciokat is. Ez azert jo, mert a qualcomm chipre epito cegeknek mar nem kell driver-t irniuk szinte semmihez. (idealis esetben meg az aksi toltes vezerleset is elvegzi a chip)

    Egyebkent a tamogatas azt jelenti, hogy a windows es ket linux (android, firefox) tamogatasa lesz gyarilag megoldott, a firefox os kod alapjan meg a debian es az erre epulo ubuntu tamogatasa lesz meg megoldva kozossegi alapon. Ennel tobbet egy atlag pc sem tud.

    A gyengebb gepekre meg azert koncentralnak, mert igy elsore nem kell a samsunggal versenyezniuk es raadasul nagyobb kihozatalt lehet elerni ha alacsonyabbra teszik a lecet. Tehat sok 64 bites arm chipet gyartanak olcson.
  • mortep #4
    Igen. Driver processzorra. Az AblakOS is használ drivert a processzor vezérlésére. Jelen esetben szerintem az alapfunkciók mennek egy általános ARM procinak gyártott környezetben, de az egyéb beépített funkciók igényelnek támogatást.
  • Vol Jin #3
    Driver processzorra?
    Mondjuk, ha van benne grafikai alrendszer, akkor jogos.
  • sanyicks #2
    driver. Ezekre ír a gyártó drivert, a többit meg leszarják.
  • Vol Jin #1
    "A chip természetesen a Cortex-A53 magokra épül, csíkszélessége 28 nanométer, az operációs rendszerek közül pedig az Android, a Windows Phone, valamint a Firefox OS támogatása tűnik biztosnak."

    Ez nekem zavaros. Mit kell támogatnia egy processzornak az operációs rendszeren? Fordítva meg pláne, hiszen ARM és ezért futnak rajta.