MTI

17 ezer laptopot osztanak ki Miskolcon

Elindult a Digitális Közösség Program, amelyben a kormány 17 ezer laptopot juttat el a rászorulókhoz. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a miskolci Avasi Gimnáziumban tartott nyitórendezvényen azt mondta, a program célja a magyarországi digitális írástudatlanság felszámolása.

A kísérleti program első állomása Miskolc, amely az agglomerációval együtt Magyarország második legnagyobb települése, mégis a felmérések szerint elmaradott a digitális tudás, a digitális eszközökhöz való hozzáférés terén - mondta a miniszter. Az észak-magyarországi régióban a legmagasabb a munkanélküliség. A számítógép és az internet használata pedig ma már a tanuláshoz és a munkavállaláshoz is elengedhetetlen - mondta a miniszter. A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy a digitális eszközök előnyei elérhetőek legyenek minden magyar állampolgár számára. Az össztársadalmi program sikeres megvalósítása érdekében a kormány összefogott az infokommunikációs szektor szereplőivel, és együtt alkották meg a Digitális Közösség Programot, amelyet az állam és a versenyszféra közösen finanszíroz.


A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a kormány mintegy 4 milliárd forinttal járul hozzá a pilot programhoz - amelyből 1 milliárd forintnyi uniós forrás -, amelynek keretében a résztvevőknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelő oktatást. Beszámolt arról is, hogy a 17 ezer laptopból 16 ezer darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását célzó intézményekhez, a Digitális Középiskola programban résztvevő iskolákhoz és a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatóihoz kerül. A meghívásos pályázatot november közepén elindították, így három diák már át is vehette Németh Lászlónétól a tanuláshoz is használható eszközöket.

A HP közleménye szerint 15 500 darab HP 250, illetve 1500 darab HP 450 típusú laptopról van szó, utóbbit − a komolyabb felhasználói igények támogatására − diákok részére biztosítják. A programra Miskolc általános iskolásai, középiskolásai, szakiskolásai, egyetemi hallgatói, nyilvántartásba vett álláskeresői, kisgyerekes szülői, 45 év feletti munkavállalói, idősei, valamint megváltozott munkaképességű lakosai pályázhatnak, néhány előírt feltétel mellett. A programra személyesen, az erre a célra létrehozott program irodában, postai úton vagy a www.digitalismiskolc.hu weboldalon lehet jelentkezni 2013. december 21-ig. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a program olyan mérföldkő Miskolc életében, amely kijelöli és meghatározza a város jövőjét. Megjegyezte: a szakemberek már megalkották az "okos város, okos település" fogalmát, amely a program segítségével Miskolcra is ráillik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #25
    Pályázó? :D
    Tudod hogy kik fogják ezeket megkapni?
    Sokan a saját nevüket nem tudják leírni, de legalább lesz mit olcsón eladni..
  • gforce9 #24
    Én úgy gondolom, hogy Miskolcon a "rászorulóknak" nem a laptop fogja megváltani az életét. Sőt. Semmit sem fog megoldani. 20k-ért lehet venni kompletten gépet használtan, amin bárki, aki akar az alapokat megtanulhatja. A digitális írástudáshoz nem kell 100k-s laptop. Viszont sok a munkanélküli, Borsodban meg főleg sok a létminimumon vagy az alatt tengődő család. Én ezt a lépést olyannak érzem, hogy cirkuszt a népnek. Igaz, másnap nem lesz több kaja ettől az asztalon, de legalább jól érezték magukat kicsit. Ez a digitális írástudás egyre kisebb probléma, hiszen a most felnövő generációk már ebbe születnek bele. Mégis azt látom, hogy egyre többet fordítanak erre az egyre karcsúsodó problémára. Míg eközben a súlyosodó problémákra (szegénység, egészségügyi ellátás romlása, stb.) pedig nem költenek eleget. Szerintem a kritika jogos.
  • dyra #23
    El kell számolni normálisan és nincs hőzöngés.
  • Archenemy #22
    100%-ban egyetértek, annyira jellemző ez a "ha ezt csinálja akkor miért nem azt, ha azt, akkor miért nem ezt" hozzáállás.
  • asgh #21
    Nem a laptopokra költöttek 4 milliárd forintot, hanem az egész programra különítettek el ennyit, amiből az állam eleve csak 3 milliárdot ad. A hardver ebből csak egy elem. (Nézz utána mondjuk egy többmilliárdos banki nagygépes tenderen hány százaléka a költségeknek a hardver, meg fogsz lepődni.)
    A másik már a politikai demagógia: akármire költsenek pénzt, mindig lesznek, akik éhező gyerekekre, lélegeztetőgépekre fognak hivatkozni.
    Ezzel szemben, ha most 100%-ban EU, esetleg magán alapítványi pénzből osztogatnának laptopokat, és kiemelnék, hogy az állam nem ad bele semmit, akkor most azon menne a hörgés, hogy belesüppedünk a balkáni mocsokba, sosem érjük utol a fejlett nyugatot, mert a politika nem képes hosszú távú informatikai oktatásban gondolkodni. Azaz "van rajta sapka, nincs rajta sapka" - de ezen nincs mit csodálkozni, mindig lesznek, akik csak a politikai sárdobálás szintjén képesek gondolkodni bármiről, aminek köze van az államhoz, kormányhoz, költségvetéshez.
  • DrFantastikus #20
    Inkabb az utak burkolatat tettel volna rendbe !!!

    Idiota egy allam ez ! !
  • enyac #19
    "használati jogot kap a nyertes pályázó, nem tulajdonjogot"

    Ami 3 évre szól, utána pedig megtarthatja a gépet a pályázó. A lényeg ugyanaz...
  • figyu #18
    távfelügyeleti szoftver, használati jogot kap a nyertes pályázó, nem tulajdonjogot

    Kösz, ez fontos. Így már teljesen rendben van.
    Viszont, a legérdekesebb a "távfelügyeleti szoftver", arról nem írt semmit a pdf. Vajon naplózza-e hogy mire használják? Méri-e az "internet használata tanuláshoz és a munkavállaláshoz" / Facebook, Call of Duty, stb... arányt? Csak azért mert engem érdekelne ha már ráköltünk milliárdokat, akkor mennyire is teljesült a cél... Nem lennék meglepve ha ez az arány az 1%-ot se érné el.
  • enyac #17
    Szerinted tízezres nagyságú gépmennyiségnél mekkora gyártói kedvezményt lehet kicsikarni? Elárulom: nagyon sokat. Szoftverek esetén meg ne a kisker áfás árral számolj! Az OEM-ek nagy kedvezménnyel kapják a Microsoft programjait. Egy Windows 5-7 ezer forint ilyen esetben! Szóval borzasztóan kilóg a lóláb. Valaki megint piszkosul jól járt, sok szegény embert meg becsapnak a szavazatáért. És ez csak a jéghegy csúcsa.
  • caius marius #16
    Nem tudom mi történt az SG-vel, de pár hónapja eszméletlen kaka. Írtam is már nekik, javítottak is, de a javítás után mindig jön valami újjabb hülyeség. Nem tok bejelenkezni, nem tok hsz-t írni, a mobil oldal állandóan vacakol. Olyanról pl., hogy két gépről legyek bejelentkezve már nem is álmodok. Viszont az átjelentkezés meg nem műxik a legtöbbször.