Gyurkity Péter

Négy- és nyolcmagos mobil erőművek érkezőben

Mind a Qualcomm, mind pedig a MediaTek tovább gyorsít meglévő chipjein, ám míg előbbi az órajelen és a teljesítményen változtat, addig utóbbi a magok számát növeli.

A címben szereplő mindkét gyártó fontos bejelentésre szánta el magát, ezekből pedig kiderült, hogy miként képzelik el a mobil processzorok erejének további fokozását. Mint arról beszámoltunk, a Qualcomm a meglévő Snapdragon 800 chipet turbózza fel, a MediaTek pedig valódi nyolcmagos példányt dob piacra. Az említett chip közvetlen utóda Snapdragon 805 néven jelenik meg hamarosan, magasabb órajelen és erősebb grafikus vezérlővel. Az új fejlesztés megtartja a négymagos felépítést, ám ezúttal 2,5 GHz-en fut, míg a mellékelt Adreno 420 GPU a cég állítása szerint mintegy 40 százalékkal gyorsabb elődeinél. Ezzel lehetővé válik az Ultra HD (4K) videók problémamentes lejátszása, legyen szó a hordozható készülék kijelzőjéről, avagy okostévénkről, amire már csak azért is szükség van, mert ezen videók rögzítése már most lehetséges. Az integrált modem 150 Mbps-os elméleti sebességet nyújt majd LTE alatt, míg az LTE Advanced esetében ennek módosított változata 300 Mbps-ra növeli majd a felső határt.

A MediaTek sem tétlenkedett, ők is bejelentették saját újításukat, amelyet az első valódi nyolcmagos mobil chipként harangoztak be. Az MT6592 még az év vége előtt megjelenik, riválisához hasonlóan szintén 28 nanométeres gyártástechnológiára alapozva. Ebben azonban nyolc Cortex-A7 mag teljesít szolgálatot, amelyek a big.LITTLE architektúra és a HMP (Heterogeneous Multi-Processing) révén akár egyszerre futhatnak egyazon feladaton dolgozva, 1,7 és 2 GHz közötti órajelen. A gyártó szerint a teljesítmény, a fogyasztás, illetve a hőmérséklet terén is odavernek a versenytársaknak, ehhez pedig további funkciók társulnak majd.

Elérhető lesz például a 16 megapixeles kameramodulok támogatása, a 700 MHz-en futó ARM Mali-450 MP grafikus vezérlő pedig mind a kezelőfelület, mind pedig a játékok esetében megfelelő sebességet nyújt, kiegészítve azt a 4K H.264 és a Full HD felbontású H.265/VP9 videók lejátszásával. A 4G-elérést biztosító saját modem szintén az év végére készül el, ennek révén itt is felzárkózhatnak majd a riválisokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #20
    Munkahelyen? De.Munkahelyenkent persze mas es mas, de ketlem hogy azon belul, azonos munkakorben levok mas es mas konfiguraciot hasznalna.
    Amugy pont a mobil op rendszerek azok amiknek horror a gepigenye (igen, az Androidra celzok) HTC One-om van, de miota leszedtem a 4.3-as Androidot (echte gyari, semmi root meg ilyesmi) ugy el tud neha gondolkodni, mint 1 Windows...Kozep es alsokategorias telefonokon meg kinszenvedes hasznalni (volt "szerencsem" 1 entry level okostelefont hasznalni par hetig....az ellensegemnek se kivanom....
    Amugy azt alairom, hogy a meretben bizony csokkenhetnek az asztaliak is ( hopp, itt jegyeznem meg hogy a mobilok brutalisan tudnak melegedni, ha kicsit meg van eroltetve a cpu vagy plane a gpu) mert feleslegesen nagyok. Bar a halozatba kotott mobilok is erdekelnenek, meg a rendszergazdak felugyelete is, foleg annak allitgatasa hogy milyen jogai legyenek a felhasznalonak melohelyen es azon kivul. Persze nem megoldhatatlan, de kerdes, hogy valoban megeri-e?
  • AgentKis #19
    Most sem egyforma erős asztali PC-ket használ mindenki. Az asztali gépek mérete is csökkenőben van.
    Ezenkívül a legtöbb olyan dologra, amit ma asztali gépen használuk, elég lesz egy mobil "tudása". Az ár egyre inkább a súllyal lesz arányos. Azaz a kisebb és könnyebb mobil olcsóbb lesz az asztali PC-nél. Ha nem kellene horror gépigényű op. rendszereket eltartani, akkor már most is jó lenne egy telefon "agya" az irodai munkák zömére, persze a megfelelő perifériákkal. Ismerek olyanokat akik nem tudnak gyorsabban word dokumentumokat előállítani, vagy e-mailt olvasni egy mai modern 4-8 magos 8 giga ramos PC-n, mint anno egy egymagos 2-300Mhz-es géppel win98-on. Egy ilyen kb. 12-15 éves PC-t egy mai alsó kategóriás "okos"telefon nagyjából minden tekintetben leveri. Tár- és ramméretben és számítás/másodpercben is. Ebből adódik, hogy amit 12-15 éve el lehetett végezni PC-n ahhoz ma már vastagon elég lehet az okostelcsi. A legtöbb ember pedig nemigen csinál olyan munkát egy PC-n, amit nem lehetne egy okostelefon agyával is kényelmesen elvégeztetni. Aki mégis, annak pedig marad a jó öreg PC.
  • AgentKis #18
    Én már csak azt várom, hogy mikor jelenik meg a telefonokban az aktív hűtés!
  • cateran #17
    Jah, csak az aranyok nem valtoznak am. Hiaba lesz x magos y gigaherzes proci mobilban, ha asztali gepekben meg x+sok illetve yxsok ghz lesz a standard. Az asztali gepek meretuknel fogva mindig is erosebbek lesznek. (arrol nem is szolva, hogy a "mindenki a sajat mobiljaval dolgozik" egyreszt biztonsagtechnikai remalom, masreszt meg mi garantalja, hogy mindenkinek ugyanolyan op rendszeru, teljesitmenyu, kepessegu telefonja lesz? Mi van, ha elhagyja? (hogy mennyivel konnyebben ellophato, azt ne forszirozzuk)
    Quadrillio helyen verzik az elgondolas.
  • Vol Jin #16
    "Miért ne lehetne? Már most van olyan cuc ami mobil és otthon is egy adapteren csak a monitort rákötöd vagy a tvt és azon ugyanúgy netezhetsz, levelezhetsz dolgozhatsz. Ezek tökéletesítéséhez nem kel sok év. Ehhez pedig előfeltétel a minél erősebb hardver a lehető legkisebb méretben.

    Ezek már rég valós dolgok. Jobban kéne tájékozódnod."

    Tuti, hogy nem ez lesz 20 év múlva, mint ami most van. Ha egy cégvezető arról pofázik, hogy szerinte mi lesz 210 év múlva, akkor arról pofázik, hogy mit szeretne a jövő héten. Azt vagy fogékony rá a piac, vagy nem, és vagy elterjed pár év alatt, vagy nem, de ha el is terjed, pár év múlva marginális lesz, és valami más lesz a 20 év múlvai vízió, ami az éppen aktuális rövidtávú célkitűzése az egyik piaci szereplőnek.

    Úgyhogy nem nekem kellene tájékozódnom, hanem neked használni az eszed! :-)

    Ha egy cégvezető a távlati jövőről beszél, akkor a rövidtávú céljainak csinál marketinget. Vagy csak simán Bullshittel, és a lényeg, hogy valami ködös víziót vázoljon, hogy ámuldozzon a hallgatóság, hogy hűha.

    Szóval tuti nem az lesz 20 év múlva, mint amit egy mogul jósolgat.
  • Inquisitor #15
    "4K felbontású videókat vágnak meg konvertálnak vele vagy mi?"
    Te nem olvastad a szakmai híreket elmúlt egy évben? mert szerintem is hülyeség, de IGEN ez az egyik cél! Hogy gyorsabban terjedjen a 4K. Persze ez LOL, de kell valami marketing bullshit. :D
  • Inquisitor #14
    Azért olcsó mert elavult technológiával készül, nem a gyártónak kellett kifejleszteni, cserébe sokkal rosszabba fogyasztása.
  • fergusonpapa #13
    Miért ne lehetne? Már most van olyan cuc ami mobil és otthon is egy adapteren csak a monitort rákötöd vagy a tvt és azon ugyanúgy netezhetsz, levelezhetsz dolgozhatsz. Ezek tökéletesítéséhez nem kel sok év. Ehhez pedig előfeltétel a minél erősebb hardver a lehető legkisebb méretben.

    Ezek már rég valós dolgok. Jobban kéne tájékozódnod.
  • grebber #12
    Aksit fejleszék már please mert kettérúgom arcukat!
    Nem kell nekem 126 magos telefon aki lehozza házhoz a műholdalt ha nyomkodás mellett alig bírja a fél napot!
  • Qlimax #11
    Ha nem nő drasztikusan a fogyasztása és a hőtermelése ezen chipekkel szerelt készülékeknek, akkor megéri. Pláne az Android OS-el rendelkezőknél. Főleg annak éri meg, aki előre gondolkodik, mert a app-ok gépigénye csak nőni fog...

    Mellesleg megjegyzem, már kaphatóak MTK chipes, 8 magos telefonok egyes kínai webshopokban.