Gyurkity Péter

Európában is lehet táblagépet használni a repülőkön

Az amerikai szabályozó hatóság után annak európai társa is feloldja a személyes elektronikai eszközök használatára vonatkozó tilalmakat, amely alól egyedül a hálózat elérése marad kivétel.

Az European Aviation Safety Agency (AESA) közleményben jelezte, hogy amerikai kollégáikhoz hasonló döntést hoztak, ennek eredményeként pedig a jövőben a repülés bármely szakaszában szabadon használhatjuk majd hordozható eszközeinket, itt legfeljebb a méret lesz korlátozó tényező.

Az FAA október utolsó napján változtatott az addig érvényben lévő irányelveken, ezzel pedig a tengerentúlon lehetővé tették, hogy a különböző légitársaságok engedélyezzék a hordozható elektronikai eszközök, így például a laptopok, táblák, illetve okostelefonok használatát az utazás teljes időtartama alatt. Ezen kütyüket tehát a kifutón történő taxizás és a fel-, illetve leszállás közben sem kell elraknunk, ami alól azonban a laptopok méretüknél fogva kivételt jelentenek - ez utóbbi készülékeket továbbra is biztonságosan el kell helyeznünk a szék alatt vagy a fejünk feletti csomagtartóban. A kisebb eszközök szabadon használhatók, legalábbis amennyiben mindvégig az úgynevezett "airplane" módban üzemelnek, vagyis a hálózatot nem érik el.

Az EASA most követi a példát, saját irányelveiket hasonló mértékben módosítják, ezeket pedig az európai társaságok néhány héten belül átvehetik majd. Az még nem világos, hogy az európai járatokat üzemeltető amerikai cégekre milyen előírások vonatkoznak majd, ám tekintettel arra, hogy mindkét oldalon hasonló lépéseket hajtanak végre, valószínűleg ők sem jelentenek majd kivételt. Az európai hivatal igyekszik választ találni arra a kérdésre is, hogy milyen úton-módon engedélyezhetik a repülés közbeni telefonhívásokat, ám erre vonatkozóan minden bizonnyal még jó ideig nem fognak végleges változtatással előállni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!