Gyurkity Péter

Hosszabbít a Nokia és a Samsung

A két gyártó meghosszabbítja idén lejáró megállapodását, így a Samsung ezen a téren kisebb támadási felületet hagy a riválisoknak. A Windows Phone továbbra is Nyugat-Európában erősít.

A Microsoft ugyan néhány héttel ezelőtt ajánlatot tett a Nokia mobiltelefonos részlegének felvásárlására, ez pedig minden valószínűség szerint az első negyedévben a divízió megszerzését eredményezi majd, a finn cég szabadalmait azonban ez nem érinti. Samsung ezen szabadalmakat szeretné a jövőben is felhasználni.

Ennek érdekében a jelenleg érvényben lévő, eredetileg az év végén lejáró licencmegállapodást most újabb 5 évvel meghosszabbítják, így a dél-koreai gyártó szabadon felhasználhatja majd a Nokia szabadalmai által leírt technológiákat. Ez számukra már csak azért is fontos, mert az utóbbi években számos versenytárs, így például az Apple és a Microsoft is bírósági eljárást indított ellenük a szabadalmak vélt megsértése miatt, az újabb szerződéssel azonban garantálhatják azt, hogy a Nokia oldaláról erre nem kerül majd sor. A részleteket ugyan nem közölték, ám a jelek szerint ez utóbbi vállalat számos releváns megoldást védett le, hiszen két évvel ezelőtt többek között az Apple is hasonló megállapodást kötött velük.

A telefonos részleg által használt Windows Phone operációs rendszer eközben ismét a nyugat-európai országokban nyomul előre, legalábbis a Kantar legújabb adatai szerint. Anyagukban arról olvashatunk, hogy a WP immár az iOS-nél is népszerűbb Olaszországban, a platform piaci részesedése pedig az 5 nagy nyugat-európai piacot együttvéve is meghaladja a 10 százalékot. Mi több, ez a rendszer erősödik a leggyorsabban ezen országokban, mind az Android, mind pedig az iOS növekedési ütemét meghaladó sebességgel, bár a teljes részesedés tekintetében nyilván még mindig elmarad a két óriástól.

A Windows Phone 8.1 valamikor a következő év elején fut majd be, közelebb hozva egymáshoz a mobil és az asztali szoftvert, a jövőben pedig ezen szakadék további szűkülésére számíthatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)