Berta Sándor

A halott linkek nyomában

A Harvard Library Innovation Lab legfőbb feladatának azt tekinti, hogy megakadályozza, hogy halott hivatkozások jöjjenek létre. A laboratóriumot vezető Kim Dulin szerint ezek a linkek komoly problémát jelentenek a tudomány számára.

Kim Dulin könyvtáros és jogi tanácsadó. Ő vezeti a Harvard Egyetem Könyvtárának Innovációs Laboratóriumát, amely a Perma.cc nevű oldal létrehozásán és bővítésén dolgozik. Ez a portál segít abban, hogy a korábban elveszettnek hitt tudományos anyagok megmeneküljenek és továbbra is elérhetők legyenek a szakemberek számára.

"A halott hivatkozások problémájára Jonathan Zittrain, a Harvard Egyetem Jogi Könyvtárának jogi professzora és dékánja világított rá. Nagyon aggódott amiatt, hogy bizonyos publikációk teljesen elárvulhatnak. Az egyik tanulmányában azt írta, hogy a jogi szaklapokban 1999 és 2001 között feltüntetett linkek 70 százaléka már nem működik. Fontos, hogy ráérezzünk arra, hogy mennyire gyorsan válik elérhetetlenné egy hivatkozás. A halott linkek azért jelentenek komoly problémát, mert az akadémiai tudásunk jelentős része napjainkban kizárólag az interneten érhető el. Tudományos publikációk gyakran csak webes formában léteznek, egyes kutatási eredmények és nyilvános források sokszor szintén kizárólag honlapokon találhatók meg. Éppen ezért fontos, hogy az idézett anyagok megmaradjanak, csak így tudják a forrásokat később felkereső kutatók támaszkodni ezekre az adatokra" - jelentette ki a szakember.

Kim Dulin kiemelte: ugyan a tudósok felkereshetik a könyvtárakat és megvizsgálhatják a kiválasztott forrásokat, mivel a bibliotékák megőrzik a nyomtatott dokumentumokat, de mindez a digitális világban másként van. Az anyagokat törölhetik, bizonyos oldalak megszűnhetnek, és gyakran már az is problémát okoz, ha egy adott portálon belül más helyre kerül egy adott fájl. Kivételt képez, ha egy honlap újraszervezi a tartalmait vagy megváltozik a tartalommenedzselési rendszere, amivel dolgozik. Ilyen esetekben ugyanis a tartalmak egy új URL-t kapnak, a régi pedig elveszik.

A könyvtáros és segítői igyekeznek a jogi szakirodalomban használt online forrásokat és a bíróságok által a weben nyilvánosságra hozott ítéleteket megmenteni. Mindegyik anyag saját URL-t kap az oldalukon, a tartalmak a szervereiken is elérhetők maradnak, így nagyobb az esélye annak, hogy ezeket a dokumentumokat sikerül megőrizni. Hasonló tevékenységet végez az Internet Archive, a Los Alamos Lab által kifejlesztett Memento és a webcitation.org is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #2
    Ezért kell backupolni mindent. Mert ha így folytatjuk olyanok leszünk Guttenberg előtti kor Ami nincs "kőbe" vésve az elveszik. Aztán a jövő régészei csak találgatnak hogy hogyis voltak a dolgok ebben a korban.
  • echo #1
    Ez tényleg komoly probléma! nem lehet elrakni hivatkozásokat infomációkra, mert elvesznek.

    amúgy nekem a törölt youtube videók jelentenek még problémát :D legalább a címét fennhagyhatnák, hgoy mi volt az.